Az alkotmánybíróságra került a civil szervezeteket ellehetetlenítő törvény

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) megtámadták az alkotmánybíróságon a pénzmosás elleni törvényt – közölte szerdán a két ellenzéki párt egy-egy képviselője, Raluca Turcan şi Stelian Ion.

Mint ismert, a jogszabályt a szavazás megismétlésével fogadta el a múlt héten döntő házként a képviselőház. A törvény tartalmaz egy olyan előírást is, amely ellehetetleníti a civil szervezetek tevékenységét, és adatvédelmi problémákat is felvet.

Erre hivatkozik többek között óvásában a két ellenzéki párt is. Raluca Turcan tájékoztatása szerint a törvény négy előírása alkotmányellenes, emellett a elfogadásakor a kormánypártok megszegték a parlamenti házszabályt. Stelian Ion elmondta, ebben a formájában a törvény korlátozza az alkotmányba foglalt egyesülési jogot, és diszkriminál is, mert a nemzeti kisebbségek szervezeteit mentesíti a civil szervezetekre kirótt kötelezettségek alól.

Korábban megírtuk, hogy a törvényt az RMDSZ sem támogatta, a frakció tiltakozásul kivonult a teremből, amikor az ülésvezető elrendelte a szavazás megismétlését. Kelemen Hunor szövetségi elnök a történteket „disznóságnak” nevezte.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?