Fejpántbotrány: az RMDSZ elnöke higgadtságra int

Higgadtságra és megfontoltságra szólította fel vasárnap este a közélet szereplőit a kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Iskolacsoport diákja körül kialakult helyzetben Kelemen Hunor. A szövetségi elnök az RMDSZ nevében határozottan visszautasít minden olyan próbálkozást, amely a többség és kisebbség között ellentétet, ellenségeskedést szítja.

„A kovásznai diáklány gesztusát mesterségesen továbbgerjesztve, felerősítve egyesek olyan nacionalista, magyarellenes hangulatot keltettek, és emeltek országos szintre, amelyek a kilencvenes évekbe vetik vissza a romániai társadalmat” – írta közleményében Kelemen.hunor

A politikus emlékeztetett arra, hogy az erdélyi magyar nemzetközösség számára mindig is az alapvető értékek közé tartozott a tolerancia, a békés egymás mellett élés, a kölcsönös tisztelet. Emlékeztetett arra is, hogy a Romániában élő nemzeti közösségek egyenlő állampolgárok ebben az országban, ugyanolyan kötelezettségekkel és jogokkal rendelkeznek, mint a többségi nemzet tagjai.

„Nagyon fontos, hogy mindenki megértse azt, hogy ennek a mesterségesen felerősített gesztusnak a következő napokban már nem lesz hírértéke, viszont a kovásznai Körősi Csoma Sándor Líceum diákjai és tanárai, magyarok és románok, ezután is ugyanabba az iskolába járnak be nap, mint nap, találkoznak a folyósokon és az osztálytermekben. Az a rossz közérzet, amelyet ezzel a médiabotránnyal okoztak, nem tükrözi a székelyföldi valóságot, a mindennapokat” – olvasható a közleményben.

A szövetségi elnök felkéri a romániai politikai pártokat, a közélet és a média szereplőit, viszonyuljanak felelősségteljesen ehhez a témához, határolódjanak el a kisebbségellenes retorikától, és ne mutassanak semmilyen toleranciát a szélsőséges felszólalásokkal, megnyilvánulásokkal szemben.

Mint ismert, több nagyvárosában vállaltak pénteken szolidaritást azzal a kovásznai diáklánnyal, aki a magyar nemzeti ünnepen és azt követően a román nemzeti színekkel tüntetett az iskolában. Ezek a tüntetések magyarellenes demonstrációkká változtak. A 15 éves Sabina pár nap alatt a román hazafiság szimbólumává vált. A támogatói által létrehozott közösségi oldalon péntek délutánig csaknem 15 ezer "támogató kattintás" (lájkolás) gyűlt össze. Az oldal egyben a székelyföldi autonómia elutasításának, és a péntek esti magyar-román labdarúgó mérkőzésnek is a szurkolói fóruma lett. A diáklány ügye a hírtelevízióknak is kiemelt témája volt.

Kimaradt?