Băsescu a Facebookon támadta Mark Ruttét és Frans Timmermanst

Mark Rutte holland kormányfőt és Frans Timmermanst, az Európai Bizottság első alelnökét is bírálta szombaton Traian Băsescu volt államfő Facebook-bejegyzésében.

A politikus felidézte: 2018. szeptember 12-én váratlanul néhány órára Bukarestbe jött Mark Rutte, Hollandia miniszterelnöke azt nyilatkozni, hogy Románia korrupt ország vagyunk, tehát nem vehetik fel e schengeni övezetbe. Néhány napra rá, október elsején az Európai Parlament LIBE bizottságában a holland Frans Timmermans „egyszerűen porrá zúzta” Romániát a korrupcióról és jogállamiságról szóló jelentéssel.

„A jelentés tele van pontatlansággal; 2018. október 22-én a Velencei Bizottság végső jelentése fenntartja a Timmermans-jelentés pontatlanságait, sőt, egy lépés választja el attól, hogy alkotmánymódosítást kérjen. A raportőr a holland Martin Kuijer volt” – emlékeztetett Băsescu.

A volt államfő felidézte azt is, hogy 2018. október 26-án a korrupcióval gyanúsított holland Damen cég 1,6 milliárd eurós szerződést várt Románia kormányától. A döntést 2018. november 15-ére halasztották.

„Én azt hiszem, hogy a nagyon becsületes hollandok - Mark Rutte, Frans Timmermans és Martin Kuijer - arra koncentráltak, hogy nyomást gyakoroljanak Románia kormányára, hogy megadja az 1,6 milliárd eurós szerződést a holland Damennek, főleg, hogy ezt a céget korrupcióval gyanúsítják, és kivizsgálás folyik ellene” – írta Băsescu a Facebookra, azt is megemlítve, hogy Mark Ruttét a Damen cég tulajdonosával együtt megörökítő fotók jelentek meg a sajtóban.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?