Van jogalapja az ügyészek szerint a SRI-vel kötött titkos megállapodásnak

Az Országos Korrupcióellenes Stratégia (SNA) gyakorlatba ültetéséről szóló, 2005-ben elfogadott kormányhatározat világosan rendelkezik arról, hogy az ügyészségek és egyes minisztériumok kössenek együttműködési megállapodást a Román Hírszerző Szolgálattal (SRI), a Külügyi Hírszerző Szolgálattal (SIE) és a Legfelsőbb Védelmi Tanáccsal (CSAT) - állítja a legfőbb ügyészség.

Pénteki közleményében a vádhatóság rámutat, a korrupcióellenes stratégia 2005. március 30-i kormányhatározattal elfogadott alkalmazási akcióterve többek között előírja, hogy a bűnüldözői munka eredményesebbé és hatékonyabbá tétele érdekében olyan eljárásokra van szükség, amelyek lehetővé teszik, hogy a hírszerző szolgálatok haladéktalanul továbbítsák az ügyészeknek a korrupciós bűntettekkel vagy szervezett bűnözéssel kapcsolatos információkat és az ezekre vonatkozó bizonyítékokat.

Az akcióterv azt is előírja, hogy meg kell megszabni a korrupció elleni küzdelem terén illetékes struktúrák közötti együttműködés világos procedúráit. A legfőbb ügyészség szerint a dokumentum egyértelműen leszögezi, hogy a legfőbb ügyészségnek, a korrupcióellenes ügyészségnek (DNA), a pénzügyminisztériumnak, az igazságügyi minisztériumnak és a belügyminisztériumnak "a kommunikációs eljárásokról szóló együttműködési megállapodásokat" kell kötnie a CSAT-val, a SRI-vel, a SIE-vel és más hírszerző szolgálatokkal.

A legfőbb ügyészség azt követően adta ki a közleményt, hogy Tudorel Toader igazságügyi miniszter többek között arra hivatkozva kezdeményezte a legfőbb ügyész tisztségből való elmozdítását, hogy a SRI-vel kötött megállapodások megszegték a törvényt.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?