A DNA is leállítaná a legfőbb ügyész elmozdítására irányuló eljárást

Az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) is támogatja azt az indítványt, amelyben bírák és ügyészek kérik az igazságügyi minisztertől, állítsa le a legfőbb ügyész elmozdítására irányuló eljárást. 

A DNA közgyűlése pénteki ülésén döntött a Romániai Bírák Fóruma (FJR), valamint a Bírák és Ügyészek Függetlenségének Védelméért Mozgalom kezdeményezésének támogatásáról.

A testület ugyanakkor üzenetet fogalmazott meg és fogadott el, kérve ebben az ügyészek függetlenségének biztosítását. Az üzenetben hangsúlyozzák, a DNA-ügyészek ragaszkodnak a jogállam alapértékeihez, valamint az igazságszolgáltatás függetlenségének elvéhez. A vezető tisztségű ügyészek menesztésének indítványozásához objektív kritériumokra épülő, alapos indoklásra van szükség, "kerülni kell az aránytalan döntések kockázatát", valamint olyan környezet kialakítását, amelyben az ügyészek megfélemlítést és nyomásgyakorlást érezhetnek - áll még a dokumentumban.

A Romániai Bírák Fóruma szerint péntekig 1030 bíró és ügyész írta alá a beadványt, amelyben a legfőbb ügyész elmozdítására irányuló procedúra leállítását kérik az igazságügyi minisztertől. A FJR rámutat, az eljárást - amely gyakorlatilag megkerüli az igazságszolgáltatás függetlensége felett őrködő Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanácsot (CSM) - élesen bírálta a Velencei Bizottság, az Európai Bizottság, valamint a korrupcióellenes államcsoport (GRECO) is, az veszélybe sodorja az ország európai uniós státusát, magát a jogállamot, és negatív üzenetet közvetít az ügyészi és bírói kar jelentős része felé. 

Kapcsolódók

Kimaradt?