A bírák fóruma azt kéri Tudorel Toadertől, hogy hagyja békén a legfőbb ügyészt

A Romániai Bírák Fóruma és a Bírák és Ügyészek Függetlenségének Védelméért Mozgalom azt kéri Tudorel Toader igazságügyi minisztertől, állítsa le a legfőbb ügyész elmozdítására irányuló procedúrát.

„Ezt a procedúrát, amely gyakorlatilag megkerüli az igazságszolgáltatás függetlenségét felvigyázó Legfelsőbb Bírói Tanácsot (CSM), élesen bírálta a Velencei Bizottság, az Európai Bizottság, valamint a korrupcióellenes államcsoport (GRECO). Az eljárás veszélybe sodorja az ország európai uniós státusát, magát a jogállamot, nem is szólva az ügyészi és bírói kar jelentős része felé küldött elbizonytalanító és negatív üzenetről” - olvasható a bírák fórumának csütörtöki közleményében.

Meglátásuk szerint a leváltást véleményező CSM szerepének mellőzése figyelmen kívül hagyja az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus (MCV) jelentéseiben foglaltakat és a koppenhágai kritériumok néven ismert feltételrendszert, amelyet az Európai Unió a csatlakozási tárgyalások megkezdésének alapfeltételéül szabott a közösséghez csatlakozni kívánó kelet-európai államok számára.

„Amíg egy főügyész egy politikus kénye-kedve szerint leváltható, legyen a kezdeményező akár az igazságügyi miniszter is, addig szó sem lehet semmiféle függetlenségről' - szögezi le a dokumentum. „Ezeket figyelembe véve mindaddig, amíg a Velencei Bizottság ajánlásainak értelmében nem módosítják a 2004/303-as törvényt úgy, hogy a CSM véleményezése kötelező érvényű legyen, addig kerülendő bármelyik vezető ügyész elmozdítása” - állapítja meg a Romániai Bírák Fóruma.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?