Pártközi megállapodást akar az ALDE az igazságszolgáltatás függetlenségéről

Menesszenek minden olyan vezető beosztású igazságügyi tisztségviselőt, aki 2009 és 2016 között titkos megállapodást írt alá Román Hírszerző Szolgálattal, az igazságügyi miniszter legyen politikailag független személy, és az igazságügyi törvényekbe foglalják bele a Velencei Bizottság ajánlásait - ezek annak a pártközi megállapodás-tervezetnek a legfontosabb előírásai, amelyet szerdán terjesztett elő a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE).

Az ALDE javaslata szerint a politikai pártoknak egyet kellene érteniük abban is, hogy helyezzenek hatályon kívül minden olyan együttműködési megállapodást, amely az igazságügyi intézmények a SRI között köttetett.

Egy másik előírás szerint egy nemzetközi szakértőkből álló bizottságnak ki kellene vizsgálnia, hogy milyen okokból írták alá ezeket az egyezményeket, fel kellene mérnie ezek következményeit, és javaslatokat kellene tennie azok felelősségre vonására, akik miatt ez a helyzet kialakult.

Az ALDE szerint a pártközi megállapodásnak a jogállamiság fogalmának azonos értelmezésén, valamint az igazságszolgáltatás ideológia- és politikamentes megszervezésének és megvalósulásának elvén kell alapulnia.

Kapcsolódók

Kimaradt?