Feloldanák a korrupcióellenes CSAT-határozat titkosságát

Első házként elfogadta hétfői ülésén a szenátus a Legfelsőbb Védelmi Tanácsnak (CSAT) a korrupció, a sikkasztás és a pénzmosás visszaszorításáról szóló, 2005/17-es számú határozata titkosságának feloldásáról szóló törvényjavaslatot. A tervezet szerint minden olyan dokumentumot nyilvánosságra kell hozni, amelyet a CSAT-határozat alapján titkosítottak.

A javaslat 79 támogató és 17 ellenszavazatot kapott. Előzőleg az illetékes felsőházi szakbizottságok is kedvezően véleményezték a tervezetet, belefoglalva a Népi Mozgalom Párt (PMP) szenátora, Traian Băsescu módosító javaslatát, amely szerint a törvény hatályba lépésétől feloldják a korrupcióellenes ügyészség (DNA) és a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) között létrejött minden olyan együttműködési terv titkosságát, amelyek a legfőbb ügyészség a SRI által 2009-ben kötött együttműködési megállapodás alapján születtek.

A törvényjavaslatot Călin Popescu-Tăriceanu szenátusi és Liviu Dragnea képviselőházi elnök, valamint Gheorghe Drăghici képviselő terjesztette elő. Többek között előírja, hogy azokban az ügyekben, amelyekben már jogerős ítélet született, és a bizonyítékokat az említett dokumentumok alapján, különleges technikai eszközök használatával gyűjtötték, kérhető a perújrafelvétel az ügyet első fokon tárgyaló bíróságtól.

A javaslat szerint ugyanakkor azok, akik úgy ítélik meg, hogy e dokumentumok hatására sérültek a jogaik, a törvény életbe lépésétől számított három éven belül jogorvoslati kérelemmel fordulhatnak a bírósághoz. A tervezetről a képviselőház szavaz döntő fórumként.

Kapcsolódók

Kimaradt?