Toader: az igazságügyi törvényeket módosító rendelet nem visszamenőleges érvényű

Az igazságügyi törvényeket módosító sürgősségi kormányrendelet polgárjogi, nem pedig büntetőjogi törvény, így nem lehet visszamenőleges érvényű, tehát nem veszélyezteti az ügyészségek működését - nyilatkozta vasárnap Tudorel Toader.

Az igazságügyi miniszter azokra a vádakra reagált a Facebook-oldalán, miszerint a rendelet egyik előírása miatt gyakorlatilag kiürül a korrupcióellenes (DNA), illetve a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT). E szerint e vádhatóságok ügyészeinek minimum szakmai tapasztalattal kell rendelkezniük.

Tudorel Toader pontosítása szerint a tíz éves szakmai tapasztalatra vonatkozó követelmény arra a több tucat ügyészre vonatkozik, akiket ideiglenesen helyeztek át a legfőbb ügyészségre, illetve a jövőben mindenkire érvényes lesz, aki a legfőbb ügyészségen akar tevékenykedni.

„Véleményem szerint egy esetleges újabb módosításnak a kötelező szolgálati idő mellett magába kellene foglalnia azt az előírást is, hogy azoknak az ügyészeknek, akik a legfőbb ügyészségen, a DNA-nál vagy a DIICOT-nál akarnak dolgozni, azoknak legalább a táblabírósági ügyészi képesítésnek megfelelő képzettséggel kelljen rendelkezniük” - írta Facebook-bejegyzésében a miniszter.

Toader szerint a kormányrendelet, „a Velencei Bizottság ajánlásaival összhangban”, biztosítja a Legfelsőbb Bírói Tanács (CSM) stabilitását, eltörli a bírák és ügyészek kedvezményes nyugdíjazásának lehetőségét, és egységesíti a különböző tisztségek elfoglalásához szükséges szakmai tapasztalatra vonatkozó kritériumrendszert. A rendeletet láttamozásra elküldik a Velencei Bizottságnak is – tette hozzá.

Kapcsolódók

Kimaradt?