Bejegyzett élettársi kapcsolat: elkészült a tervezet, de halasztják az iktatását

Elkészült a bejegyzett élettársi kapcsolatot szabályozó törvény tervezete, de a kormánypárti politikusok „elbizonytalanodása” miatt csak a későbbiekben iktatják a parlamentben a kezdeményezők.

Erről Csoma Botond számolt be portálunknak, aki az RMDSZ részéről vett részt a tervezetről szóló többpárti egyeztetéseken. A képviselő elmondta: a törvényt az alkotmánymódosító referendum kampányában még támogató politikusok közül többen „kifaroltak” mögüle. Köztük a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) vezetője, Liviu Dragnea és koalíciós társa, a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) elnöke Călin Popescu Tăriceanu.

Csoma Botond tájékoztatása szerint a tervezetet még ezen a héten szerették volna iktatni a parlamentben, de a kidolgozásában is résztvevő Accept, a romániai LMBTQ-közösség érdekeit védő szervezet is kérte, hogy ezt halasszák későbbre, mert hétfőn lesz egy egyeztetésük a törvényről Călin Popescu Tăriceanuval. Ugyanakkor Liviu Dragnea is közölte: a PSD a hétfői végrehajtó bizottsági ülésén alakítja ki az álláspontját a kérdésről.

A képviselő elmondta, a Nemzeti Liberális Párttal (PNL) is zajlanak az egyeztetések. Ludovic Orban pártelnök elutasítóan nyilatkozott ugyan a tervezetről, de van néhány politikusuk, akik támogatnák. Emellett az RMDSZ-frakciókban is több vélemény alakult ki róla. „A szándék az, hogy minél több parlamenti frakcióból minél többen írják alá a tervezetet” – magyarázta Csoma.

Az RMDSZ-es képviselő szerint a tervezetet korábban támogató kormánypárti politikusok a referendum kudarca miatt bizonytalanodtak el. „Azt mondják: mivel elbukott az alkotmánymódosítás, nehéz helyzetben vannak, mert támogatták a népszavazást. Ha pedig most támogatnák ezt a tervezetet, a választók nem értenék az álláspontjukat. Ezt azért nem értem, mert szerintem el lehet magyarázni a választóknak, hogy ez a tervezet nem a házasság intézményéről szól” – jelentette ki Csoma Botond.

A román sajtó egyébként úgy tudja, korábban egyezség születetett az ortodox egyház, Liviu Dragnea és az LGBTQ közösség között arról, hogy a referendum sikere esetén a parlament elfogadja a bejegyzett élettársi kapcsolatot szabályozó törvényt. A népszavazás kudarca miatt azonban ez az egyezség is bukott, így a PSD sem támogatja a törvénytervezetet.

Kapcsolódók

Kimaradt?