Keményet üzent Hegedüs Csilla a Székelyföldön tartózkodó Dacian Cioloșnak

„Aki ekkorát vétett ellenünk, az ne tetszelegjen kulturális örökségünk tisztelőjeként” – írta csütörtökön a Facebook-oldalára Hegedüs Csilla a székelyföldi körúton tartózkodó Dacian Cioloșról. Az RMDSZ kultúráért felelős ügyvezető alelnöke hazugsággal vádolja a volt kormányfőt a csíksomlyói búcsú világörökségi listára való felvétele kapcsán tanúsított magatartásért.

„Dacian Cioloș ex-miniszterelnök, a csíksomlyói búcsú elleni merénylet elkövetője Székelyföldre látogat, és csodálja kulturális értékeink. Az általa vezetett kormány gátolta meg azt, hogy a Csíksomlyói búcsút felvegyék az UNESCO szellemi világörökségi listára. Meggátolta, hogy a világ elismerje az erdélyi magyarság ezer éven át teremtett kulturális örökségét” – írja bejegyzésében az RMDSZ politikusa.

Hegedüs Csilla szerint Dacian Cioloș vagy amnéziában szenved, vagy hazudik. Emlékeztetett: Kelemen Hunor szövetségi elnök annak idején arra szólította fel az akkori kormányfőt, hogy a búcsúval történtek után váltsa le a kulturális minisztert. Ezzel bizonyította volna, hogy a csíksomlyói búcsú felvételének megakadályoztatása nem az ő akaratából történt. „Ezt Cioloș nem tette meg, így nyilvánvalóvá vált, hogy tudott a kulturális örökségünk ellen tervezett merényletről, sőt jóvá is hagyta azt” – írta Hegedüs.

Az ügyvezető alelnök emlékeztetett arra is, hogy miután az RMDSZ minden fórumon, a nemzetközi szakmai szervezetekhez is fordulva tiltakozott a megbélyegzés ellen, a Cioloș-kormány azt nyilatkozta, hogy haladéktalanul újra felterjeszti a búcsút a világörökségi listára.

„Ez pedig nem történt meg. Vannak bocsánatos bűnök, de ez nem az. Aki ekkorát vétett ellenünk, az ne tetszelegjen kulturális örökségünk tisztelőjeként. Mi a tetteket tiszteljük, és nem a ködös ígéreteket, a kétkulacsos politikát pedig ezer éve megvetjük Székelyföldön” – zárul az RMDSZ politikusának bejegyzése.

Dacian Cioloș, az Együtt Romániáért Mozgalom elnöke szerdán Kovászna megyében tartózkodott, csütörtökön Hargita megyébe látogat. A politikus többek között aláírásokat gyűjt a választási törvények módosításához.

Kapcsolódók

Kimaradt?