A PNL azt javasolja, hogy bizonyos gyülekezéseket ne kelljen előre bejelenteni

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) kedden előterjeszt egy módosító indítványt, amelyben azt javasolja, hogy bizonyos gyülekezéseket ne kelljen előre bejelenteni - közölte Raluca Turcan.

„Arra lehet számítani, hogy mostanában tüntetések lesznek, amelyeket kell hagyni, hogy zavartalanul bonyolítsák le, anélkül, hogy ezek ellen a törvény erejével vissza lehessen élni” - fejtegette Turcan.

A PNL álláspontja szerint a törvény mostani formájában akadályt jelenthet a nyilvános gyülekezések megtartásában, amint az az augusztus 10-ei tüntetés alkalmával is látszott. Véleményük szerint az volna a helyes, ha egy gyülekezést csak bírósági döntéssel lehetne betiltani, és a szervezők nem lennének kiszolgáltatva a hatóságok kénye-kedvének.

A PNL szerint új törvényre van szükség, amely biztosítja a gyülekezési szabadság alkotmányban garantált jogát, és amely szerint, bizonyos gyülekezések ne legyenek bejelentés-kötelesek.

A legfelsőbb bíróság hétfőn adott helyt egy jogegységi folyamodványnak és megszabta, hogy előre be kell jelenteni minden nyilvános gyülekezést, ami köztereken vagy közutakon, illetve polgári jogi személy vagy közjogi jogi személy székhelyének közelében történik.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?