Toader értésre adta: akkor is Floreát javasolja a DNA élére, ha Johannis elutasítja a jelöltet

A törvény nem pontosítja, hogy az olyan esetekben, amikor az államfő elutasítja a korrupcióellenes ügyészség (DNA) főügyészi tisztségére javasolt személy kinevezését, másodszorra másvalakit kellene jelölni - nyilatkozta hétfőn az igazságügyi miniszter.

Tudorel Toadert arról kérdezték az Antena 3 televízió műsorában, hogy ha Klaus Johannis elnök elutasítja a DNA-főügyészi tisztségre javasolt Adina Florea kinevezését, más javaslattal kell-e előállnia. "Sehol nem írja a törvényben, hogy a második javaslatnak feltétlenül más személy kell lennie" - válaszolt a tárcavezető, hozzátéve, hogy ha másodszorra is ugyanazt a személyt jelöli, új érvekkel kell előállnia.

Az igazságügyi miniszter hétfőn közölte, hogy elküldte az államfőnek az Adina Florea DNA-főügyészi kinevezésére vonatkozó javaslatot, amelyet a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) korábban negatívan véleményezett. A korrupcióellenes főügyészi tisztség azt követően üresedett meg, hogy az alkotmánybíróság határozatának gyakorlatba ültetésével Klaus Iohannis államfő menesztette Laura Codruţa Kövesit.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?