Johannis: a nemzetközi közösségben nincs helye a visszafejlődésnek

Nincs helye a visszafejlődésnek a nemzetközi közösségben, jelentette ki Klaus Johannis államfő, miután Rómában találkozott olasz hivatali kollégájával, Sergio Mattarellával.

A két államfő a Quirinale-palotában tartott közös sajtótájékoztatót, amelyen Johannis arról számolt be: a beszélgetés központi témája volt Románia januártól esedékes EU-elnöksége, a Brexit, valamint a sokéves költségvetési keret. Románia elnöke leszögezte, a 2019. május 9-i, nagyszebeni csúcstalálkozó témája kifejezetten az Európai Unió jövője lesz, és reméli, hogy az addigra 27 tagúra csökkenő unió küldöttei olyan jövőt tudnak majd felvázolni, amely optimizmussal és bizakodással tölti el a lakosságot.
Johannis kifejtette: az EU Tanácsának elnöksége idején Románia két kulcsszava az egység és a kohézió lesz. Ez az alapja az összes többi terv megvalósításának, mint amilyen a belső biztonság, a határok biztonsága, a bevándorlás okozta problémák megoldása tette hozzá.

A román államelnök a NATO keretében megvalósuló együttműködés kapcsán azt mondta: globalizált világban élünk, következésképpen nincs helye a lokális, elszigetelődő hozzáállásnak. „A nemzetközi közösségben nincs helye a visszafejlődésnek, ezért az Unión belül nemcsak egységre és kohézióra van szükség, hanem arra is, hogy az Uniónak nagyobb szerep jusson a nemzetközi politikában” mondta Johannis, hozzátéve, hogy Mattarella elnök egyetértett vele ebben a kérdésben.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?