Elnöke szerint a belső referendumvitából megerősödve jött ki az RMDSZ

„Az RMDSZ a referendumról szóló vitából biztos, hogy megerősödve jön ki, mert minden vita megerősít, ha kulturáltan, nem a másik fél kizárásával zajlik” – jelentette ki a Maszol kérdésére a Szövetségi Képviselők szombati ülésén tartott sajtótájékoztatóján Kelemen Hunor.

A szövetségi elnököt a közeledő európai parlamenti választások perspektívájából faggattuk arról, hogy az alkotmánymódosító referendum előtti belső véleményütköztetések gyengítették-e az RMDSZ-t. Mint ismert, az SZKT ülésén egy utóvitája is lezajlott a család alkotmányos meghatározásáról szóló népszavazásnak.

Kelemen Hunor elmondta, soha nem féltette az RMDSZ-t és a magyar közösséget sem a vitáktól, véleménykülönbségektől. „Időnként persze elszabadulnak az érzelmek, de hát ez így volt az RMDSZ-ben az elmúlt 28 év alatt nem egyszer, sőt volt egy időszak, amikor csak így zajlottak le a viták, és akkor is megerősödve mentünk tovább. Én az első pillanattól óvtam attól magunkat, hogy ez a kérdés szétszakítsa a szövetséget. Ezt nem szabad megengednünk” – nyilatkozta a politikus.

A szövetségi elnök kijelentette: az egyhangúságnál jobban már csak a fundamentalizmustól félti az RMDSZ-t. „Fundamentalizmusból semmi jó nem születik. Minden fajta megbélyegzést el kell utasítani, mindegy, hogy melyik oldalról hangzik el. Nem kell egymást kioktatnunk, mert bármilyen véleményen legyünk, egyikünk sem az abszolút igazság birtokosa” – fogalmazott.

Kelemen emlékeztetett arra, hogy jómaga senkire sem akarta ráerőltetni a véleményét. „A referendumról azt mondtam, hogy el kell menni szavazni, mert a demokráciát részvétel nélkül nehezen tudom elképzelni. Másrészt azt gondolom, a házasság intézményét meg kell tartani a férfinak és a nőnek, és akik nem férnek ebbe bele, azoknak létre kell hozni egy másik intézményt, a bejegyzett élettársi kapcsolat intézményét” – mondta az RMDSZ elnöke.

Kelemen Hunor a politikai beszámolóját követő vitán elhangzottakra reflektálva az SZKT ülésén kijelentette: elfogadhatatlannak tartja, ha valakit a véleményéért lebuziznak vagy lehazaárulóznak. Megjegyezte: a referendumról szóló vitában mindkét oldalon jelentkezett a fundamentalizmus. Úgy fogalmazott: az egyik oldalról „neomarxista dzsihádot” indítottak egyesek a másik oldal ellen.

„Hajlamosak vagyunk magunkat sasoknak tekinteni, a többieket pedig légynek; ha sasok vagyunk, akkor éleslátóan kell vezetnünk ezt a közösséget” – jelentette ki a szövetségi elnök.

Kapcsolódók

Kimaradt?