Magyar jogászok próbálnak tenni Beke Istvánék kiszabadításáért

Magyarország kolozsvári főkonzulátusán tartott csütörtöki sajtótájékoztatón jelentette be Lomnici Zoltán korább legfelsőbb bírósági elnök és Bajkai István fideszes országgyűlési képviselő, hogy a jog és a nyilvánosság eszközeivel próbálnak tenni a terrorizmus vádjával elítélt Beke István és Szőcs Zoltán szabadon bocsátásáért. 

Amint elmondták, pénteken a csíkszeredai börtönben látogatják meg az öt-öt évre elítélt két székelyföldi férfit. Az Emberi Méltóság Tanácsa jogvédő szervezetet vezető Lomnici Zoltán úgy vélte: politikai fogolynak kell tekinteni a két székely elítéltet, hiszen az eljárási szabályokat megsértve, bizonyítékok nélkül ítélték el őket, úgy, hogy védőiknek nem adtak lehetőséget arra, hogy felkészüljenek az ítélethirdetés napján megváltoztatott vádak elleni védekezésre. Szerinte az ítélettel a román centenárium évében az erdélyi magyarságnak akart üzenni a román államhatalom. Lomnici Zoltán fontosnak tartja annak felmutatását, hogy a magyar nemzet egységes. Ha a nemzet bármely tagját sérelem éri, ezt nem hagyja szó nélkül sem az állami, sem a civil szféra. Orbán Viktor miniszterelnök tusnádfürdői beszédét idézve kijelentette, hogy a politikának és a civil szférának is van teendője ebben az ügyben. 

Bajkai István elmondta: áttanulmányozta a peranyagot, amely alapján a román legfelsőbb bíróság az ítéletet hozta, és megállapította, hogy az "hemzseg a hibáktól". Azért tartotta súlyosnak az ügyet, mert szerinte a peranyag az 1950-es éveket idézi, amikor mind Magyarországon, mind Romániában az osztályharc eszközének tekintették a jogot. 

A jogász politikus a mai Európában elfogadhatatlannak tartotta, hogy a román politika jogi köntösbe bújtatott intézkedésekkel lép fel a magyar autonómiatörekvésekkel szemben. Úgy vélte: az ítélettel az egész erdélyi magyar közösséget akarták megfélemlíteni. Bajkai István példátlannak minősítette, hogy az ügyészség a terrorvád alátámasztásának a bizonyítékaként említette, hogy a székelyföldi férfiaknál Wass Albert-regényt találtak. 

Az MTI kérdésére Bajkai István elmondta: a jogorvoslatnak romániai lehetőségei is vannak. Ezek között az ítélet rendkívüli felülvizsgálatát és a kegyelmet említette. Úgy vélte: tévedés úgy tekinteni, hogy a kegyelem kérése a vádak beismerésével lenne egyenértékű. Hozzátette, az Emberi Jogok Európai Bírósága a Romániában hozott ítéletet nem érvénytelenítheti, de megállapíthatja, hogy sérültek az eljárás során az elítéltek emberi jogai, és ezért kártérítést ítélhet meg. 

Beke Istvánt, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) kézdivásárhelyi elnökét és Szőcs Zoltánt, a HVIM erdélyi szervezetének vezetőjét júliusban öt-öt éves börtönbüntetésre ítélte terrorizmusért a román legfelsőbb bíróság. Azért állították őket bíróság elé, mert lehallgatott beszélgetéseikből és az előbbi lakásán talált petárdákból a román hatóságok arra következtettek, hogy házi készítésű bombát akartak robbantani Kézdivásárhely főterén 2015-ben, a december elsejei román nemzeti ünnepre szervezett katonai parádén.

Kapcsolódók

Kimaradt?