Az alkotmánybíróságra kerül a hírszerzés és az ügyészség megállapodása

Iktatta szerdán az alkotmánybíróság azt az óvást, amelyet a képviselőház nyújtott be arra hivatkozva, hogy alkotmányos természetű jogi konfliktus keletkezett a parlament és a legfőbb ügyészség között a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) és a legfőbb ügyészség közt megkötött együttműködési megállapodás következtében.

A képviselőház elnöke hétfőn jelentette be, hogy az alkotmánybíróságtól kérte a parlament és a legfőbb ügyészség közti jogi konfliktus megállapítását a SRI és a legfőbb ügyészség közti titkos megállapodás miatt.  A dokumentumot Florin Iordache képviselőházi alelnök írta alá, akire Liviu Dragnea házelnök ideiglenesen átruházta a feladatkörét.

Florin Iordache néhány nappal ezelőtt, a képviselőház jogi bizottságának ülésén jelezte már, hogy a legfőbb ügyészség és a SRI közti 2009-es és 2016-os együttműködési megállapodások miatt az alkotmánybírósághoz tervez fordulni az alkotmányos természetű jogi konfliktus megállapítása végett. Iordache szerint ugyanis a legfőbb ügyész túlzott hatalommal ruházta fel a SRI-t, amelyet bűnüldöző hatósággá alakított át.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?