Bűnvádi eljárást indítottak a csendőrség vezetői ellen

Bűnvádi eljárás indult a csendőrség vezetői és egy államtitkár ellen a csendőrség augusztus 10-ei fellépése miatt. Ezt pénteken a gyanúsítottak tudomására hozták - közölte a legfőbb ügyészség.

A vádhatóság megállapította: Laurenţiu Cazan őrnagy, a bukaresti csendőrség főkapitánya a törvényes rendelkezések megszegésével adta ki augusztus 10-én a kormánypalota előtti tér kiürítésére vonatkozó parancsot. A legfőbb ügyészség katonai ügyészi részlege a következő személyek ellen indított bűnvádi eljárást:

  • Laurenţiu Valentin Cazan őrnagy, a bukaresti csendőrség főkapitánya ellen - hivatali visszaélés, visszaélésszerű magatartásban való részvétel, közhivatalnok által elkövetett közokirat-hamisításban való részvétel és hamis okirat tudatos felhasználásában való részvétel gyanújával
  • Mihai Dan Chirică rendőr-főbiztos, a prefektusokkal való kapcsolattartásért felelős belügyi államtitkár ellen - hivatali visszaélésben való bűnrészesség és visszaélésszerű magatartásban való folyamatos részvétel gyanújával
  • Gheorghe Sebastian Cucoş ezredes, a Román Csendőrség első parancsnokhelyettese ellen - hivatali visszaélésben való bűnrészesség és visszaélésszerű magatartásban való részvétel folyamatos gyanújával
  • Ionuţ Cătălin Sindile ezredes, a Román Csendőrség megbízott főkapitánya ellen - hivatali visszaélésben való bűnrészesség és visszaélésszerű magatartásban való folyamatos részvétel gyanújával

A vádhatóság szerint Laurenţiu Valentin Cazan őrnagy, a térre augusztus 10-én kivezényelt csendőri erők vezetőjeként, a közrend törvényes visszaállításának látszatát keltve parancsot adott a tömeg erőszakos feloszlatására, és ezzel megsértette a tiltakozók szabad véleménynyilvánításhoz és a gyülekezés szabadságához való jogát, amelyet az alkotmány, a gyülekezési jogra vonatkozó 1991/60-as törvény és az alapvető emberi szabadságokról és jogokról szóló nemzetközi egyezmény garantál.

Az ügyészség szerint a parancs kiadásával az őrnagy megszegte a fenti jogszabályok, valamint a csendőrség működését szabályozó törvény több cikkelyét.  A katonai ügyészek úgy vélik: a csendőrök visszaéltek a felszerelésükhöz tartozó eszközök használatával, indokolatlanul erőszakosak voltak még gyerekekkel szemben is, emiatt nagyszámú résztvevő megsebesült.

„A gyanúsított elérte (...), hogy a csendőrség műveleti naplójában valótlan módon 23 óra 11 perc jelenjen meg, mint az az időpont, amikor Bukarest prefektusa engedélyezte, hogy erőt alkalmazzanak a közrend visszaállításáért” - fogalmaz az ügyészség.

Mihai Dan Chiricával kapcsolatban az ügyészek megjegyzik: kihasználta tisztségéből eredő hatalmát és az erőszakszervezet vezetője által a tömegoszlatásra kiadott parancs előtt és után nyomást gyakorolt Bukarest prefektusára, hogy adja formális hozzájárulását a parancshoz.

Ami Gheorghe Sebastian Cucoş ezredest és Ionuţ Cătălin Sindile ezredest illeti, az ügyészek azt állítják, hogy augusztus 11-re virradóan, erre vonatkozó külön parancsn, amellyel átvették volna a vezetést az őrnagytól, a rendfenntartóknak adott közvetlen parancsokkal törvénytelen módon vettek részt az akció vezetésében és segítették ez utóbbit, hogy érvényt szerezzen a tér kiürítésére vonatkozó törvénytelen rendelkezésnek.

Az augusztus 10-i tüntetésen történt csendőri fellépés ügyében a katonai ügyészség nyomoz, miután 770 feljelentést nyújtottak be olyan személyek, akik bántalmazást szenvedtek el a demonstráción történt hatósági fellépés következtében.

Kapcsolódók

Kimaradt?