A PSD végrehajtó bizottsága bizalmat szavazott Liviu Dragneának (percről percre)

A Szociáldemokrata Párt (PSD) végrehajtó bizottságának többsége 55-8 arányban, egy tartózkodással bizalmat szavazott pénteki ülésén Liviu Dragneának. A pártelnök távozását követelők tábora kisebbségben maradt. Az előzményekről itt olvashat. Cikkünk folyamatosan frissült.

23:34

Liviu Dragnea: nem érdekel az amnesztia

„Beszéltünk az amnesztiáról és a közkegyelemről, és mindenféle változatot hallottam. Ha ilyent akar kiadni a kormány, hát adjon, hogy mikor, az ő dolga. Én megmondtam: engem személyesen nem érdekel az amnesztiáról szóló rendelet. Néhányan azok közül a kollégák közül, akik bíráltak, hónapok óta nyomást gyakorolnak a kormányra, hogy adjon ki egy ilyen rendeletet. Viorica Dăncilă miniszterelnök nem engedett a nyomásnak. Ugyanakkor senki sem tudott választ adni egy alapvető kérdésre: mi a megoldás azokra a szerencsétlen helyzetekre, amelyeket azok a bizonyos vegyes csapatok okoztak, meg azok, akik protokollumokat írtak alá? Senki nem válaszolt arra a kérdésre, hogy mi legyen azokkal a törvénytelen módszerekkel gyűjtött bizonyítékokkal, amelyek alapján nagyon sok román állampolgárt jogtalanul elítéltek? (...) Az igazságügyi törvények hatályba lépésétől való félelem azzal is magyarázható, hogy azok, akik rosszat tettek, egyszer fizetni fognak” - jelentette ki az ülés utáni sajtónyilatkozatában Liviu Dragnea. (Agerpres)

23:10

Kormányátalakítást jelentett be Dragnea

Az ülés után Liviu Dragnea közölte, hogy a miniszterelnök továbbra is teljes mértékben élvezi a bizalmát, és bejelentette: október első hete után kormányátalakítás lesz, amely során azokat a minisztereket cserélik le, akiknek a tevékenységével elégedetlenek.

A PSD elnöke elmondta, hogy a menesztését kérő három alelnöknek a pártból való kizárását javasolta több résztvevő is, de végül ő döntött úgy, hogy nem bocsátják szavazásra Fireáék kizárását, amit egyébként Bukarest főpolgármestere is megerősített. A PSD elnöke elmondta: azzal a reménnyel döntött így, hogy véget érnek a belső konfliktusok és csak a kormányzásra összpontosítanak. (MTI)

22:50

Ţuţuianu: a levél elérte célját

A levél elérte célját, végre volt egy tartalmas megbeszélés - nyilatkozta Adrian Ţuţuianu országos alelnök, a Liviu Dragnea menesztését kérő állásfoglalás egyik aláírója az ülés után. „Ez volt a végrehajtó bizottság első ülése, ahol tartalmas megbeszélést folytattunk. Azt gondolom, hogy ez a normalitás kezdete, s hogy ilyen szempontból az általunk írt levél elérte célját. Nem a szavazatok száma számít, hanem az, hogy kifejthettük álláspontunkat, pró és kontra érvek hangzottak el, és ez azt jelenti, hogy a végrehajtó bizottság egy olyan munkaszervezet lesz, ahol a párt szempontjából a legjobb döntéseket lehet meghozni” - jelentette ki a Ţuţuianu. (Agerpres)

22:33

Ştefănescu: a bizottság 65 tagjából 64-en voltak jelen

A végrehajtó bizottságának tagjai közül 55-en szavaztak bizalmat Liviu Dragnea pártelnöknek, nyolcan voksoltak ellene – erősítette meg a pénteki ülést követően Codrin Ştefănescu, a PSD főtitkárhelyettese. A testület 65 tagja közül 64-en voltak jelen az ülésen, Mihai Fifor védelmi miniszter ugyanis külföldön tartózkodik. Ştefănescu közölte, ketten igazoltan távoztak az ülésről, másokat bízva meg azzal, hogy szavazzanak helyettük. (Agerpres)

22:16

Paul Stănescu: senki nem fogja elhagyni a pártot

"Senki nem fogja elhagyni a pártot" - nyilatkozta Paul Stănescu miniszterelnök-helyettes, Dragnea egyik ellenlábasa az ülés után."Ez volt ez első komoly, bátor beszélgetésünk" - fogalmazott Stănescu. (Agerpres)

22:01

Fireát ki akarták zárni a PSD-ből

Az ülés végén Bukarest ötödik kerületének polgármestere, Daniel Florea azt javasolta: bocsássák szavazásra Gabriela Firea főpolgármester kizárását a PSD-ből. Ezt a kezdeményezést Liviu Dragnea kérésére a végrehajtó bizottság elutasította. Erről maga Gabriela Firea számolt be a sajtónak. „Azt gondolom, hogy ez volt a végrehajtó bizottság első olyan ülése, ahol őszintén beszéltünk gondjainkról” - nyilatkozta a főpolgármester a párt vezető testületének ülését követően. (HotNews, Agerpres)

21:36

A végrehajtó bizottság bizalmat szavazott Liviu Dragneának

A PSD végrehajtó bizottsága tagjainak többsége bizalmat szavazott Liviu Dragneának. A testület 55 tagja szavazott arra, hogy továbbra is alkalmas a pártelnöki tisztségre, 8-an arra, hogy mondjon le, egy személy tartózkodott. (HotNews).

19:37

A börtöntől féltik a kormányfőt

Paul Stănescu PSD-alelnök és miniszterelnök-helyettes, a Dragne-ellenes tábor egyik vezetője arra figyelmeztette a végrehajtó bizottság tagjait, hogy a kormányfő börtönbe kerülhet, ha a pártelnök erőlteti az amnesztiáról szóló sürgősségi rendeletet, amellyel megmenekülne a börtön elől. (G4media.ro)

19:30

Viorica Dăncilă nem mond le

Felszólalt az ülésen Viorica Dăncilă miniszterelnök, a PSD ügyvezető elnöke, akit Liviu Dragnea bírálói a pártelnöki székbe javasoltak a nyílt levelükben. A kormányfő nem foglalt állást a levélről. Csupán annyit közölt, hogy nem mond le, folytatni szeretné a kormányprogram megvalósítását. (G4media.ro)

19:23

Bizalmi szavazást kért Liviu Dragnea?

Kevéssel 18 óra után Liviu Dragnea PSD-elnök kilépett a tanácsteremből és az ott várakozó újságíróknak elmondta, az ülést szavazással kell lezárni.

A Hotnews.ro hírportál úgy tudja, hogy Mihai Tudose, Robert Negoiță, Paul Stănescu , Adrian Țuțuianu és Gabriela Firea ismételten kiállt a közzétett levél 19 pontja mellett, beleértve Liviu Dragnea távozásának szükségességét a párt éléről. (Hotnews)
 

16:28

Egységre szólított fel a PSD elnöke

Felszólalásában Liviu Dragnea úgy fogalmazott: nem akarja, hogy a Szociáldemokrata Párt megosztott legyen. Egységre szólította fel a PSD-t, hogy folytathassa a kormányprogramban foglalt célkitűzések megvalósítását. (Hotnews)

15:40

Dragnea: szó sem lehet a lázadók kizárásáról

Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke tagadta az ülés előtt, hogy javasolni fogja azok kizárását, akik ellene fordultak. „Szó sem lehet róla” – mondta, amikor arról kérdezték, hogy indítványozni fogja-e a lázadók kizárását. (Agerpres)

15:39

Elképzelhető, hogy ma nem születik döntés

A g4media.ro hírportál forrásai szerint eddig Gabriela Firea, Lia Olguța Vasilescu és Rovana Plumb szólalt fel, és egyelőre nem kérte senki Liviu Dragnea lemondását. Elképzelhető, hogy ma nem születik döntés, és a jövő héten újra összeül a PSD végrehajtó bizottsága.

Az ülés közel egy órás késéssel kezdődött, valamikor 13 óra után. A párttagok mobiltelefonjaik nélkül ültek be a terembe. (g4media.ro, Mediafax)

14:55

Firea számít rá, hogy ki akarják zárni a pártból

Valószínűleg javasolni fogják a Szociáldemokrata Pártból való kizárását – mondta Gabriela Firea az ülés előtt. Bukarest főpolgármestere úgy nyilatkozott: meglátása szerint a gyűlés fő tétje az ő kizárása lesz, mivel volt bátorsága kimondani, hogy Liviu Dragnea pártelnök már nem tartja magát vállalásaihoz. Kifejtette, arra is fel van készülve, hogy a tanácskozáson indítványozni fogják két, Dragnea számára „kellemetlenné vált” miniszter, Paul Stănescu közigazgatási és regionális fejlesztési miniszter, kormányfőhelyettes, valamint Tudorel Toader igazságügyi miniszter menesztését. (Agerpres)

14:44

Apjok Norbert: nem Facebookon kell szövetséget kötni a választókkal

Apjok Norbert MIÉRT-es parlamenti képviselő szerint szövetséget kötni az erdélyi magyarsággal is kézfogással kell kötni, nem a Facebookon. Szavai szerint a MIÉR hozzá fog járulni az EP-választások sikeréhez.

14:04

A pártelnöknek áll a zászló

A bukaresti sajtó értesülései szerint a végrehajtó bizottság ülésének kezdete előtt az erőviszonyok Liviu Dragneának kedveznek, a bírálók táborához csak 19 megyei szervezet csatlakozott. Továbbra sem világos azonban, hogyan pozícionálódik Viorica Dăncilă kormányfő ebben a konfliktusban. A miniszterelnök mindeddig nem hozta nyilvánosságra az álláspontját. (Hotnews, Digi TV)

13:53

Dragneát nem lehet leváltani

A PSD alapszabálya szerint az elnököt közvetlenül a párttagok választják meg, urnás szavazással. Pénteken a végrehajtó bizottság legfennebb egy rendkívüli kongresszus összehívásáról dönthet, amelyen tisztújítást írnak ki. Így Liviu Dragnea bírálóinak egyetlen reménye, hogy a végrehajtó bizottság önkéntes távozásra tudja bírni a pártelnököt. Erre azonban a politikus korábbi nyilatkozatait alapul véve kevés remény van.

13:52

Faragó Péter: Aradon semmit nem tudunk erőből megoldani

Faragó Péter Arad megyei képviselő emlékeztette a küldötteket, hogy mindenki a helyi közösségét képviseli a kongresszuson.

Az aradi magyarok büszkék identitásukra, ápolják kultúrájukat, hisznek a jövőjükben. Elmondta, hogy Arad megyében a magyar közösség a számarányából kifolyólag erőből semmit sem tud megoldani, pragmatikus alapon nyugvó szövetségekkel tud eredményeket elérni.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?