Döntött az alkotmánybíróság, az államfőnek ki kell hirdetnie a CSM-törvényt

Megalapozatlannak ítélte és elutasította kedden az alkotmánybíróság azt a óvást, amelyet Klaus Johannis emelt a Legfelsőbb Bírói Tanács (CSM) megszervezéséről és működéséről szóló, 2004/317-es törvényt módosító jogszabály ellen – írja az Agerpres. Az államfő így most már köteles kihirdetnia  törvényt.

Az elnök július 20-án emelt kifogást a törvény ellen, hangsúlyozva, hogy azt újbóli megfontolásra visszaküldte a parlamenthez, de a plénum indoklás nélkül elutasította az újratárgyalásra vonatkozó kérelmét.

Johannis beadványában rámutatott: az alkotmányos joggyakorlat azt irányozza elő, hogy az államfő által kért parlamenti újratárgyalás során kimondottan a kérelemben jelzett szövegeket, szempontokat és indoklásokat vegyék górcső alá a törvényhozók. A parlament azonban nem indokolta meg kérésének elutasítását, és a két ház egyike sem tárgyalta érdemben az általa felsorolt kifogásokat.

A törvény általa jelzett részleteinek újbóli parlamenti megfontolása tehát valójában nem történt meg, a két ház plénuma vita nélkül szavazás alá bocsátotta az egész jogszabályszöveget, azokat a részeket is, amelyekről nem kapott felülvizsgálati kérelmet az államelnöktől - hangsúlyozta Johannis.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?