Zöld utat adott az alkotmánybíróság az alkotmánymódosító referendumnak

Elhárult hétfőn az utolsó jogi akadály az október 7-ei referendum elől: az alkotmánybíróság úgy döntött, hogy a család meghatározásával kapcsolatos alkotmánymódosító jogszabály megfelel az alaptörvényben előírt követelményeknek.

A taláros testület 7-2 arányban szavazott arról, hogy a múlt héten a szenátusban döntő házként elfogadott törvény nem tüközik az alkotmányba. A döntéssel hivatalossá vált, hogy a család alkotmányos meghatározásának módosítáról október 7-én népszavazást tartanak Romániában.

Ha a referendumon az igenek győznek, akkor az alaptörvény 48-ik cikkelye a következőképpen módousl: „A család egy férfi és egy nő szabadon választott házasságán, egyenlőségükön, a szülők azon jogán és kötelességén alapul, hogy felneveljék, oktassák és képezzék a gyermekeiket”.

A népszavazás akkor érvényes, ha a választói névjegyzékben szereplő polgárok legkevesebb 30 százaléka részt vesz rajta. Ez 5 675 249 szavazatot jelent. További követelmény, hogy a leadott szavazatok legkevesebb egynegyedének érvényesnek kell lennie.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?