Románnyelv-oktatásos rendelet: Liviu Dragnea gyors megoldást ígért Kelemen Hunornak

A Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, Liviu Dragnea elfogadható megoldásnak tartja, hogy a kormány sürgősségi rendelettel helyezze hatályon kívül a románnyelv-oktatásos rendelet nagy felháborodást keltő cikkelyét. A jogszabály alkalmazásáról szóló miniszteri körlevelet az RMDSZ várhatóan megtámadja a közigazgatási bíróságon.

Erről Kelemen Hunor szövetségi elnök számolt be a Maszolnak szerdán, miután találkozott a nagyobbik kormánypárt vezetőjével. A politikus elmondta: a Liviu Dragneával folyatott tárgyalásán megerősítést nyert, hogy az erdélyi magyar pedagógustársadalom tiltakozását kiváltó kormányrendelet Valentin Popa oktatási miniszter egyszemélyes akciója volt.

A találkozón Kelemen Hunor átadta Liviu Dragneának a RMDSZ és a pedagógusszövetség (RMPSZ) szakmai anyagait a vitatott rendeletről. Közölte a PSD elnökével, hogy az oktatási miniszter „egy valósnak mondható problémára nagyon rossz választ adott”. Emlékeztette tárgyalópartnerét arra is, hogy magyar kisiskolások románoktatásáról szóló szakmai vita már korábban elindult, és eldőlt, hogy a gyerekek külön tankönyv és metodológia szerint tanulják az állam nyelvét.

„A tankönyvekből is megmutattam néhányat Liviu Dragneának. Elmondtam, hogy milyen méltánytalanság és diszkrimináció történt a magyar tanítókkal, akiknek megvan a képesítésük ahhoz, hogy román nyelvet oktassanak az elemiben, azokkal szemben, akiknek nincs meg a jogosítványuk arra, hogy kisiskolásokat tanítsanak” – sorolta a szövetségi elnök.

Kelemen Hunor tájékoztatása szerint a PSD elnöke megértette, hogy ez a cikkely méltánytalan, és a tanügyminiszter lépése butaság volt. Liviu Dragnea megígérte, egyeztet a miniszterelnökkel, és gyors eljárással jövő héten, vagy két hét múlva a kormány asztalára kerülhet a cikkelyt eltörlő rendelet. A szövetségi elnök közölte azt is, hogy ugyanezt kérték a miniszterelnöktől egy Varujan Pampucciannal, a kisebbségek frakciójának vezetőjével közösen aláírt levélben is. 

A politikus elképzelhetőnek tartja, hogy a közigazgatási bíróságon megtámadják a rendelet alkalmazásáról szóló múlt pénteki miniszteri körlevelet. Ennek a lépésnek a lehetősége a Német Demokrata Fórummal zajló egyeztetéseken merült fel. „A körlevélnek semmilyen jogi ereje nincs. Az alkalmazási szabályt kormányhatározatban szoktak rögzíteni egy kormányrendelet esetében, nem egy belső körlevéllel. Ezzel egyébként Liviu Dragnea is egyetértett" – mondta el Kelemen Hunor.

Arra a kérdésünkre, hogy miként befolyásolják a történtek a PSD-vel kötött parlamenti együttműködési megállapodást, az RMDSZ elnöke kijelentette: "Én ma kizárólag csak erről a rendeletől tárgyaltam Liviu Dragneával. Elmondtam neki, hogy amíg ezt a kérdést nem oldjuk meg, nem is kívánok másról tárgyalni. Úgy érézkeltem, hogy Liviu Dragnea ezt megértette. Bízom benne, hogy ezt megoldják, és akkor lehet másról is tárgyalni".

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?