Augusztus 10-i tüntetés: feljelentést tett a csendőrség a DIICOT-nál

Feljelentést tett a csendőrség a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészségen (DIICOT) az augusztus 10-i bukaresti tüntetés kapcsán.

A DIICOT sajtóirodája szerint a feljelentésben a csendőrség a büntető törvénykönyvnek az alkotmányos rend elleni cselekményekről szóló, 397. cikkelye 2. bekezdésére hivatkozik, amely kimondja: „A személyek vagy javak ellen irányuló erőszakos cselekmények elkövetése több személy által az alkotmányos rend megváltoztatása vagy az államhatalom gyakorlásának megnehezítése vagy megakadályozása céljából – ha ezzel a nemzetbiztonságot veszélyeztetik – tíztől húsz évig terjedő szabadságvesztéssel és egyes jogok gyakorlásától való eltiltással büntetendő”.

Carmen Dan belügyminiszter már kedden közölte, hogy a DIICOT-hoz fordultak az augusztus 10-i tüntetések ügyében. A tárcavezető azt mondta, nincsenek olyan információi, miszerint a demonstrációt külföldről finanszírozták, de látta a sajtóban megjelent felvételeket, „amelyekből derülnek ki dolgok”, és az illetékes állami intézményeknek ki kell vizsgálniuk ezeket a tényezőket.

Kapcsolódók

Kimaradt?