Írásban válaszolt a SRI Borboly Csaba ügyében

A Román Hírszerző Szolgálat (SRI) nem fejtett ki bűnüldözési tevékenységet az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) által indított eljárásban, amelynek nyomán hivatali visszaéléssel vádolták meg Borboly Csaba Hargita megyei tanácselnököt - közölte a Hargita megyei törvényszékkel a SRI. 

A törvényszéknek adott írásbeli válasz értelmében a SRI nem végzett megfigyelői, illetve lehallgatói munkát, és semmiféle tevékenységet nem fejtett ki a szóban forgó dossziéval kapcsolatban. 

Borboly Csaba ügyvédje, Sergiu Bogdan a bírói testület előtt azt mondta, hogy a DNA marosvásárhelyi irodájának egy korábbi átirata ellentmond a SRI mostani válaszának. A védelem ugyanakkor kérte a bíróságot, hogy az forduljon az alkotmánybírósághoz, hogy a nemzetbiztonsági okokból történt lehallgatások tartalmát ne lehessen automatikusan felhasználni a büntetőjogi perben. 

A DNA marosvásárhelyi irodája folytatólagos és minősített hivatali visszaélés, hivatali visszaélésre való felbujtás, közhivatalnok által elkövetett közokirat-hamisítás és hamis feljelentés miatt emelt vádat Borboly és további 12 személy ellen. A vádhatóság szerint a vádlottak 2010-2011-ben elkövetett tetteikkel 4 883 855 lej (akkori árfolyamon 1 138 428 eurónyi) kárt okoztak Hargita megyének. 

Az ügy három vádlottja beismerte vétkességét és már kimondták rájuk az ítéletet, a többi tíz vádlott pere folyamatban van. 

Kapcsolódók

Kimaradt?