FRISSÍTVE - Adina Florea a jelölt a DNA főügyészi tisztségére

FRISSÍTVE: Adina Floreát, a konstancai táblabírósági ügyészség ügyészét javasolja az igazságügyi miniszter a korrupcióellenes ügyészség (DNA) élére. Tudorel Toader döntése csütörtökön jelent meg a minisztérium honlapján. A főügyészt az államfő nevezi ki, miután alkalmasságát véleményezi a Legfelsőbb Bírói Tanács.

Adina Florea jelenleg a konstancai táblabírósági ügyésze, volt főügyész-helyettese. A jelölt korábban a konstancai törvényszéki ügyészséget is vezette. Neve akkor vált ismertté a sajtóban, amikor bűnvádi eljárást indított Radu Mazăre volt konstancai polgármester ellen, amiért náci egyenruhában masírozott a színpadon egy divatbemutatón.

„Sokat dolgozik, nincs vagyona. Nehéz ember, és kemény fellépésű ügyész. Nem volt soha férjnél" – így jellemezték g4media.ro portálnak nyilatkozó kollégái. Adina Florea elsősorban adócsalással kapcsolatos bűncselekményeket tárt fel eddigi karrierje során.

Pályázatában a jeloölt elismerte a DNA által elért eredményeket, egyúttal bírálta is eddigi tevékenységét. Megemlítette, hogy a korrupcióellenes ügyészség bizonyos vizsgálatai túllépték a törvényesség határát, a korábbi vezetőség nem tett semmit, hogy az egyes ügyészek által elkövetett visszaélésekre vonatkozó vádakat kivizsgálják. Florea szerint egyes nyomozásokat alapos indoklás nélkül előnyben részesítettek, megnőtt a felmentő ítéletek száma a DNA által indított vizsgálatok esetében, az intézmény korábbi vezetősége a különböző válsághelyzeteket rosszul kezelte, ami beárnyékolta a vádhatóság tevékenységét, és csökkentette a lakosság DNA-ba vetett bizalmát. Ezeket a bírálatokat egyébként a Laura Codruta Kövesi korábbi főügyész leváltását kezdeményező igazságügyi miniszter is többször hangoztatta.

Megszólalt a jelölt. "Azt gondolom, hogy a szakmai tapasztalat, valamint a vezetői tisztségben eltöltött évek dönthettek a javamra" - nyilatkozta csütörtökön Adina Florea. Az ügyész megtisztelőnek nevezte a megbízást és reméli, hogy élvezni fogja a Legfelsőbb Bírói Tanács (CSM) támogatását is. 

A jelenlegi törvény szerint a DNA főügyészét az államfő nevezi ki, miután alkalmasságát a Legfelsőbb Bíróia Tanács is véleményezte. Az utóbbi testület álláspontja csak konzultatív jellegű. A törvény úgy is értelmezhető, hogy az államfő megtagadhatja az igazságügyi minisztérium jelöltjének kinevezését. Más vélekedések szerint a DNA korábbi főügyészének leváltását megelőzően hozott alkotmánybírósági döntés (Klaus Johannis nem utasíthatta vissza Laura Codruta Kövesi leváltását) a jogi szimmetria elve alapján arra kötelezi az államfőt, hogy kinevezze Adina Floreát.

Megszólalt a jelölt PSD-tanácsos apukája. Adina Florea apja büszke arra, hogy a lányát javasolták a DNA élére. "Ha az államfő kinevezi, meglátják, hogy milyen jó munkát végez majd. Három hónap alatt rendet tesz a DNA-nál, mert sok ott a probléma" –  jelentette ki az adevarul.ro-nak Dumitru Florea, aki hatodik mandátumát tölti a Konstanca megyei tanácsban a Szociáldemokrata Párt (PSD) tanácsosaként. Közölte azt is, hogy a lányát soha nem avatta be pártügyekbe.

A DNA főügyészi tisztsége azt követően üresedett meg július 9-én, hogy Klaus Johannis államfő leváltani kényszerült egy alkotmánybírósági döntés miatt Laura Codruta Kövesit, aki hat évig vezette ezt a vádhatóságot. A megüresedett posztra hat jelölt pályázott, miután az igazságügyi miniszter másodszor is pályázatot hirdetett az első sikertelen kísérlet után.

Kapcsolódók

Kimaradt?