Nem számoltatja el a parlament a kormányfőt az augusztus 10-ei incidensek miatt

A képviselőház házbizottsága szerdán másodszor is elutasította, hogy az augusztus 10-ei tüntetések kapcsán a miniszterelnököt meghívják a parlamentbe a kormány órája keretében.

Georgian Pop, az alsóház titkára szerint a döntést azt követően hozta a testület, hogy Eugen Nicolicea, a képviselőház alelnöke kifejtette, a kormányfő nem számolhat be a parlamentben egy olyan ügyről, amelynek kapcsán bűnvádi eljárás van folyamatban.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) frakciója a parlamenti ülésszak első napján kérte először a miniszterelnök parlamentbe való meghívását, amit akkor a házszabály be nem tartására hivatkozva utasítottak el.

Bizottság sem alakul

A képviselőház plénuma ugyanakkor elutasította szerdán azt az indítványt, hogy parlamenti bizottság alakuljon az augusztus 10-ei tüntetésen történtek kivizsgálására.

A bizottság létrehozását a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) kezdeményezte, arra hivatkozva, hogy a békés tüntetést provokátorok zavarták meg, akik kiváltották a rendfenntartók erőszakos fellépését, és ez oda vezetett, hogy közel 450 személy szorult orvosi ellátásra az incidensek következtében.

A történtek körülményeinek tisztázása és a felelősök azonosítása végett javasolta parlamenti vizsgálóbizottság felállítását a PNL és az USR. Indítványukat azonban a képviselőház tagjainak csak 119 tagja támogatta szavazatával, 137-en ellene voksoltak, két képviselő tartózkodott.

Kapcsolódók

Kimaradt?