FRISSÍTVE - Az államfő a nép ügyvédjéhez fordul a költségvetés-kiigazítás ügyében

A Legfelsőbb Védelmi Tanács hozzájárulása nélkül fogadja el a kormány a költségvetés-kiigazításról szóló tervezetet – jelentette be szerdán Viorica Dăncilă miniszterelnök. FRISSÍTÉS1: A kormány elfogadta a sürgősségi rendeletet. FRISSÍTÉS2: Az államfő a nép ügyvédjéhez fordult.

"A kormány azt a megoldást választotta. Teljesítettük a kötelességünket, és kikértük a Legfelsőbb Védelmi Tanács álláspontját" - fogalmazott a kormányfő a kabinet ülésének elején.

"Az utóbbi időben próbáltuk megértetni Iohannis elnökkel, hogy a gazdaság megfelelő működése érdekében el kell fogadni a költségvetés-kiigazítást. Azt szerettem volna, ha ez a román állampolgárok számára oly fontos tervezet e két jelentős állami intézmény, az Államelnöki Hivatal és a kormány közötti konszenzus eredményeként születik meg. De minden összetett helyzetre van legalább egy megoldás, és a kormány azt a megoldást választotta, hogy továbbmegy a költségvetés-kiigazítási tervezet elfogadásával. Teljesítettük a kötelességünket, kikértük a Legfelsőbb Védelmi Tanács álláspontját, és a pénzügyi források biztosítására vonatkozó kötelezettségünknek is eleget kívánunk tenni" - fogalmazott a kormányfő a kabinet ülésének elején. 

A miniszterelnök ugyanakkor rámutatott, ahhoz, hogy ne legyenek kétségek a Legfelsőbb Védelmi Tanács keddi ülésének felfüggesztésével kapcsolatban, fel kell oldani az elhangzottak jegyzőkönyvének titkosságát. 

FRISSÍTÉS1: Elfogadták a rendeletet

Elfogadta szerdai ülésén a kormány az idei első költségvetés-kiigazítást. A kabinet a költségvetési törvényben elfogadottnál összességében csaknem 10 milliárd lejjel több kiadást és 8,8 milliárd lejjel több bevételt irányzott elő. A többlet jelentős részét a pénzügyminisztériumhoz, a belügyhöz, az egészségügyi tárcához és az oktatáshoz irányítják, alapvetően a megemelt közalkalmazotti bérek kifizetésére.

Csökken viszont a munkaügyi tárca, a külügyminisztérium, a titkosszolgálatok és az elnöki hivatal büdzséje. A forráselvonást a kormány azzal indokolta, hogy az érintett intézmények az első félévben nem költötték el a rendelkezésükre álló forrásokat. Eugen Teodorovici pénzügyminiszter szerint a kiigazításnál - az eredeti büdzséhez hasonlóan - 5,5 százalékos GDP-növekedéssel számoltak, és azt az elvet vették figyelembe, hogy a megkezdett beruházások finanszírozását, a bérek, nyugdíjak, szociális segélyek kifizetését ne veszélyeztessék.

FRISSÍTÉS2: Az államfő a nép ügyvédjéhez fordul

Az államfő közölte: megengedhetetlennek tartja, hogy a kormány a CSAt hozzájárulása nélkül fogadta el a költségvetés-kiigazítást. Az elnök úgy értékelte: párbeszéd-ajánlatát elutasítva „az utóbbi 30 éve leggyengébb román kormánya” súlyosan megsértette az intézmények közti lojális együttműködés elvét, a polgárok érdekei helyett a pártvezetés érdekeit helyezi előtérbe és mérhetetlen károkat okoz az országnak.

Klaus Johannis ezért felszólította a nép ügyvédjének hivatalát – az egyedülit, aki óvásával meg tudja akadályozni egy sürgősségi kormányrendelet azonnali hatályba lépését –, hogy támadja meg az alkotmánybíróságon a sürgősségi rendeletet. Az államfő ugyanis fenntartja: a kormány csak a védelmi tanács – pozitív vagy negatív – véleményezésének birtokában tehette volna meg ezt a lépést.

Az előzmények

A bejelentést megelőzően Klaus Johannis csütörtök 11.30-ra konzultációra hívta miniszterelnököt a Cotroceni-palotába. Az elnöki hivatal szerint az államfő "sürgős és rendkívül fontos problémáról", a nemzetbiztonsági intézményeket érintő költségvetés-kiigazításról kívánt tárgyalni a kormányfővel. Viorica Dăncilă nem megy el a találkozóra, mert Spanyolországba utazik.

Mint ismert, Klaus Johannis kedden felfüggesztette a Legfelsőbb Védelmi Tanács ülését, így a testület nem járult hozzá a kormány által előterjesztett költségvetés-kiigazításhoz. Az államfő elmondta, az ülés felfüggesztésével alkalmat adott a kormánynak arra, hogy olyan tervezetet terjesszen elő, amely nem faragja le - szerinte indokolatlanul - a titkosszolgálatok és más intézmények forrásait, miközben az egyébként „erőteljesen pozitív” kiigazítás más szektoroknak jelentős többletforrásokat irányoz elő.

A kormánynak kötelező kikérnie a CSAT jóváhagyását, a testület pedig csak konszenzussal hozhat döntéseket - emlékeztetett Johannis. Az igazságügyi minisztérium jogászai azonban ügy vélekednek: elégséges, ha a kormány kikéri a védelmi tanács álláspontját a költségvetés-kiigazításról, amit azonban ennek hiányában is el lehet fogadni.

Kapcsolódók

Kimaradt?