FRISSÍTVE - Nem járul hozzá a költségvetés-kiigazításhoz a védelmi tanács

FRISSÍTVE: Konszenzus hiányában nem járult hozzá a Legfelsőbb Védelmi Tanács a kormány által előterjesztett költségvetés-kiigazításhoz. A testület ülését felfüggesztették – jelentette be az államfő.

Klaus Johannis elmondta, az ülés felfüggesztésével alkalmat adott a kormánynak arra, hogy olyan tervezetet terjesszen elő, amely nem faragja le - szerinte indokolatlanul - a titkosszolgálatok és más intézmények forrásait, miközben az egyébként „erőteljesen pozitív” kiigazítás más szektoroknak jelentős többletforrásokat irányoz elő. Az elnök úgy vélekedett: a szociálliberális kormány „politikai piszkálódásáról” lehet szó.

A kormánynak kötelező kikérnie a CSAT jóváhagyását, a testület pedig csak konszenzussal hozhat döntéseket - emlékeztetett Johannis. Az államfő már augusztus elején szóvá tette, hogy szerinte a kormány költségvetési megszorításokkal próbálja ellehetetleníteni az elnöki hivatalt és így Románia nemzetközi kötelezettségeinek teljesítését veszélyezteti. 

Eugen Teodorovici pénzügyminiszter - aki tagja a testületnek - nem sokkal az elnök sajtónyilatkozata után azt állította: a CSAT-nak csak véleményezési joga van, a kormánynak pedig egy költségvetés-kiigazításnál valóban ki kell kérnie a tanács álláspontját, de szerinte nem köteles azt megvárni. 

A tárcavezető arra reagált, hogy a sajtó értelmezése szerint az elnök a CSAT ülésének felfüggesztésével valójában elakasztotta az általa ellenzett költségvetés-kiigazítást, míg egy negatív véleményezés nem jelentett volna akadályt a kormány számára.

A pénzügyminiszter hozzátette: a költségvetés-kiigazítás késlekedése veszélybe sodorja a közalkalmazotti bérek folyósítását, fontos állami beruházások folytatását, és késhet az afrikai sertéspestis leküzdésére előirányzott összegek, az elpusztított állatokért fizetendő kárpótlások kiutalása.

"A CSAT tagjainak álláspontja nagyon eltért attól, amit az államfő nyilvános következtetésként levont. (...) Hogy ne legyen erről vita és áttekinthető legyen az állampolgárok számára is, kérjük az üléséről készült jegyzőkönyv titkosságának feloldását" - mondta Teodorovici. 

Kapcsolódók

Kimaradt?