A belügyminiszter menesztését kérte Gabriela Firea a PSD vezetőségi ülésén

A belügyminiszter menesztését kérte az augusztus 10-ei bukaresti tüntetésen történtek miatt Gabriela Firea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) alelnöke és Bukarest főpolgármestere a PSD végrehajtó bizottságának szombati ülésén. Kérését nem szavazta meg a testület.

A politikus a neptuni tanácskozás végén elmondta, hogy Corina Creţu európai biztostól értesült a többi uniós biztos és maga Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke aggodalmáról a romániai politikai helyzettel kapcsolatban, mivel az augusztus 10-ei bukaresti tüntetésen könnygázt vetett be a csendőrség a békés tüntetőkkel szemben.

Ez az incidens negatívan befolyásolta Románia külföldi megítélését, és emiatt Carmen Dan belügyminiszter tehető felelőssé - vélekedett a főpolgármester, aki szerint „nem helyénvaló, hogy a belügyminiszter asszony koordinálási és kommunikációs hibái miatt szenvedjen az egész ország, minden román állampolgár, a kormány egésze és a Szociáldemokrata Párt is.”

Gabriela Firea kirohanásának hátterében az áll, hogy az augusztus 10-ei tüntetéseken történtek felelősségét a Liviu Dragena pártlnök bizalmasának számítü Carmen Dan belügyminisztert megpróbálta a főpolgármesterhez közel álló bukaresti prefektusra, Speranța Cliserura hárítani. A demonstrációról több tucat tüntető került kórházba, az incidenseket a katonai ügyészség vizsgálja.

Feszült a viszonya Dragneával

Arra az újságírói kérdésre, hogy milyen jelenleg a viszonya Liviu Dragnea PSD-elnökkel, Gabriela Firea azt felelte: "Sajnos azt kell mondanom, hogy feszült". Szeritnte a helyzet feloldása a pártelnöktől is függ, de mivel Dregane nem óhajt lemondani a belügyminiszterről, "törés" alakult ki közöttük. 

Arra a kérdésre, hogy miért nem vetette fel a neptuni ülésén Dragnea leváltását a párt éléről, Firea kijelentette: minden végrehajtó bizottsági ülésen megismétlik kollégái, hogy ő még túlságosan új tagja a pártnak, és ezért vissza kell fognia magát a "túl bátor" javaslatok megtételében, mert a PSD élén történő esetleges változtatásokat célzó kongresszus megszervezését a politikai alakulat régebbi tagjai kell hogy javasolják. 

Firea hozzátette: úgy érzi, hogy a PSD támogatóinak tábora csökkent, és ez ellen tenni kell valamit. "Hogy mi az a valami, azt nem csak nekem kell megmondanom, nem vagyok és PSD-guru, mondják meg a régebbi kollégák" - fogalmazott a főváros polgármestere. 

Kapcsolódók

Kimaradt?