Kelemen Hunor: nem lehet minimalizálni Rudolph Giuliani levelét

Kelemen Hunor szerint figyelmet érdemelnek a Rudolph Giuliani levelében foglaltak. Az RMDSZ elnöke úgy véli: Donald Trump jogászcsapatának vezetője olyan problémát fogalmazott meg, amelyet „Románia sokszor vonakodik észrevenni”.

A politikust arról a levélről kérdezte hétfőn a Mediafax, amelyben Rudolph Giuliani a romániai korrupcióellenes harc túlkapásaira figyelmeztetette Klaus Johannis államfőt, Viorica Dăncilă kormányfőt és a két házelnököt. Ebben New York volt polgármestere többek között amnesztiát javasolt azoknak a személyeknek, akiket a Román Hírszerző Szolgálat és az ügyészséget titkos megállapodásai alapján ítéltek el.

Kelemen Hunor emlékeztetett, hogy Rudolph Giuliani korábban New York állam legfőbb ügyésze is volt, hatékony munkát végzett és jelentős ügyészi tapasztalatokat halmozott fel. Emellett politikai tapasztalata is van, hiszen egy metropolist irányított.

„Tehát egy volt polgármester, volt ügyész és egykori szövetségi főügyészjelölt a távoli Egyesült Államokból észrevett Romániában egy problémát. Egy olyan problémát, amit mi idehaza nagyon sokszor vonakodunk észrevenni. Ez a Román Hírszerző Szolgálat és a különböző igazságügyi intézmények közötti megállapodások problémája. Ha pedig Giuliani ezt problémának látja, fel kell tennünk azt a kérdést, hogy miért vonakodunk beszélni róla” – fogalmazott a politikus.

Kelemen szerint a Románia problémáival kapcsolatos észrevételeket akkor is kellő komolysággal kell kezelni, ha nem csak bizonyos intézmények részéről érkeznek, hanem az Egyesült Államokból, olyan személyek részéről, akiknek nem fűződnek közvetlen vagy közvetett politikai érdekeik Romániához. Az RMDSZ elnöke emlékeztetett arra is, hogy a Giuliani által felvetett problémákat néhány nappal korábban megfogalmazta az FBI egyik volt vezetője is.

A politikus Louis Freeh kijelentéseire utalt, aki 1993 és 2001 között vezette a Szövetségi Nyomozóirodát, és aki a jogállamiság alapelveink betartására figyelmeztette Romániát. Ezek többek között az ártatlanság vélelmére és a méltányos bírósági eljárásra vonatkoznak.

Mint ismert, George Maior, Románia washingtoni nagykövete - akit Giuliani a SRI korábbi elnökeként és a titkos megállapodások egyik aláírójaként név szerint is említ levelében - egyes lobbicsoportok megnyilvánulásaként értelmezte a levelet. Szerinte Traump ügyvédjének olyan személyek megvédése a célja, akik Romániában összeütközésbe kerültek a törvénnyel.

Kapcsolódók

Kimaradt?