Tăriceanu: a háttérből irányítják az utcai megmozdulásokat

Éppen elég bizonyíték létezik arra, hogy a romániai utcai megmozdulások nem autonóm jellegűek, hanem „egyes politikai csoportosulások, valamint különleges intézmények, titkosszolgálatok és ügyészségek rezonanciadobozai” - jelentette ki hétfőn a román diplomácia éves találkozóján Călin Popescu-Tăriceanu, a szenátus elnöke.

A politikus emlékeztetett: mintegy két évtizede jelent meg a konszolidált demokráciákban a kollektív erőszak egy sajátos formája: az Occupy típusú utcai erőszak. Ezeknek a megmozdulásoknak, a Wall Streettől a Victoriei térig szerinte ugyanaz a céljuk: bizalmatlanságot kelteni a demokratikusan megválasztott kormányokban, a politikai képviseletben és a liberális értékekben.

„Éppen elég bizonyíték létezik arra, hogy a romániai utcai megmozdulások nem autonóm jellegűek, hanem egyes politikai csoportosulások, valamint különleges intézmények, a titkosszolgálatok és az ügyészségek rezonanciadobozai. Ezek, a média és a civil társadalom kritikátlan hozzáállásával, mintegy 15 esztendeje kialakítottak egy olyan országimázst, amely szerint Románia egy korrupt ország, korrupt politikai osztállyal” - mondta Călin Popescu-Tăriceanu.

A házelnök szerint ezt a „brandet” azonnal átvette a nyugati kancelláriák többsége. „Államfők, európai parlamenti képviselők, pártelnökök, újságírók és civil szervezetek aktivistái kitartótan magyarázták a világnak, hogy ez egy korrupt ország, korrupt politikusokkal, akik, főleg azok, akik hatalmon vannak, nem mások, mint közönséges bűnözők. Látnunk kell, hogy a nyelvi erőszak (...) nagyobb kárt okozott az országnak, mint egy ellenséges hadsereg támadása” - hangsúlyozta a szenátus elnöke.

Véleménye szerint, ilyen körülmények között „sziszifuszi munka” vár a diplomáciai testület tagjaira. „ Előfordulhat (…), hogy a történelemben először, a román állam ellenségei nem a határokon kívül, hanem azokon belül, az államhatalmi ágak vezérkarában vannak, és önök nincsenek arra felkészítve, hogy a román állam ilyen típusú ellenségét semlegesítsék. Ebben a tekintetben felhalmozott diplomáciai ismereteikkel nem sokra mennek, csak saját meggyőző erejükre, személye hitelességükre alapozhatnak” - fejtette ki Călin Popescu-Tăriceanu.

A politikus szerint a 2001 óta egyre terjedő nemzetközi erőszakhullám (terrorizmus, inváziók, hatalmas népességmozgások) körülményei között megteremtődtek a feltételek a román diplomácia élénkülésére. Felhívta a figyelmet arra, hogy míg egy bostoni, berlini vagy londoni merénylet hosszas nemzetközi reakciókat vált ki, addig egy számos áldozatot követelő jemeni bombázással szinte senki nem törődik.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?