Eldurvult a helyzet Johannis és a kormány között a költségvetés-kiigazítás miatt

Klaus Johannis államfő szerint a kormány hazudik, amikor azt állítja, hogy a Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) jóváhagyásának hiánya miatt késik a költségvetés-kiigazítás elfogadása.

Péntek délután Nagyszebenben adott nyilatkozatában az elnök azt mondta, a nemzetbiztonság terén illetékes intézmények kivételével minden szakterület költségvetését kiigazíthatja a kormány, anélkül, hogy szüksége lenne ehhez a CSAT jóváhagyására "Olvasom az újságban, hogy nem tudnak nyugdíjakat, fizetéseket adni, nem tudnak pénzt utalni az iskoláknak. Ez egy nagy hazugság. Az egészségüggyel, oktatással, nyugdíjakkal, fizetésekkel, mezőgazdasággal kapcsolatos költségvetés-kiigazításról dönthet a kormány" - fogalmazott az államfő. 

Kormány: Johannis a hibás

Pénteki közleményében a kormány úgy fogalmazott, hogy a költségvetés-kiigazítás elfogadásának akadályozása negatív hatással van az ország gazdaságára, és sérti az állampolgárok alapvető jogait. A kabinet ezzel az államelnöki hivatal azon bejelentésére reagált, miszerint Klaus Johannis államfő szeptember 4-ére hívta össze a Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) ülését.

A kabinet illetékesei rámutatnak, bár Klaus Johannis államfő megkísérli megakadályozni az idei első költségvetés-kiigazítás elfogadását, a kormány - felelőssége tudatában - "minden szükséges intézkedést meghoz annak érdekében, hogy idejében kifizessék a nyugdíjakat, a gyermeknevelési pótlékot, a gyermekgondozási díjat és a közalkalmazottak bérét, hogy biztosítsa az állampolgárok számára az orvosi ellátást, a biztonságot, az állami intézmények megfelelő működését".

A közlemény szerint azáltal, hogy elutasította a Legfelsőbb Védelmi Tanács haladéktalan összehívására vonatkozó kérést, az államfő veszélyezteti a "legsérülékenyebb csoportok", azaz a nyugdíjasok, a kismamák és a gyermekek járandóságainak folyósítását, valamint az állampolgárok egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférését.

A kormány kedd este jelentette be, levelet intézett Klaus Iohannishoz, kérve az államfőt, haladéktalanul hívja össze a CSAT-t, amelynek láttamoznia kell a költségvetés-kiigazításról szóló tervezetet, mielőtt a kabinet elfogadná azt.

Az államelnöki hivatal pénteken közölte, Klaus Iohannis szeptember 4-ére hívta össze a Legfelsőbb Védelmi Tanács ülését, amelynek napirendjén többek között a védelem területén tevékenykedő intézmények költségvetés-kiigazításának megvitatatása szerepel. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?