Beke-ügy: erőteljesebb kiállást várnak az RMDSZ-től

Tegyenek meg minden tőlük telhetőt a terrorváddal 5-5 év börtönbüntetésre ítélt Beke István és Szőcs Zoltán érdekében – kéri az összes RMDSZ képviselőnek és szenátornak írt levelében Beke Csilla, aki Facebookon is közzétette levelét.

Az egyik bebörtönzött kézdivásárhelyi férfi felesége emlékeztet, hogy másfél hónapja, 2018. július 4-e óta sínylődik ártatlanul börtönben Beke István és Szőcs Zoltán, akik a fegyházban további meghurcoltatásoknak is ki vannak téve. Beke Csilla szerint a feketehalmi börtönben 11 napba telt, míg jóváhagyták számukra az evőeszköz vásárlást, illetve a csíkszeredai börtönbe való szállításukig nem engedélyezték a szükséges gyógyszerek bevitelét.

A karanténban töltött idejük a 21 nap helyett majdnem duplája lett, eközben minimális jogokat sem engedélyeztek és maximális biztonságú börtönbe akarták küldeni őket. Kétszer is elutasították a magyar konzulátus képviselőinek látogatását és „joguk volt kussolni, ha nem akartak nem megfelelő viselkedés miatt jelentést kapni”, sorolta a két kézdivásárhelyi férfit ért sérelmeket Beke Csilla.

A bebörtönzötteknek segítséget kérő feleség levelében az összefogás ígéretében szólítja meg az RMDSZ képviselőket és szenátorokat, mint olyanokat, akik hitvallásuk szerint megvédik a közösséget. „Tegyék meg! Ez, itt most nem a várakozás ideje!”, írja Beke Csilla, aki szerint az RMDSZ-nek lennének eszközei, hogy a jogsérelmekről tájékoztassa a nemzetközi közvéleményt és a politikai súllyal bíró országok nagykövetségeit.

„Ki tudnának állni és beszélni arról, hogy az ártatlanság és a jog tiprása mindennapos a tárgyalótermekben. Éljenek jogukkal és látogassák meg a fiúkat a csíkszeredai börtönben, ahol közvetlenül biztosíthatják őket támogatásuk valódi tartalmáról, és tájékozódhatnak arról, hogy milyen az élet négy fal között ártatlanul!”, sorolja elvárásait Beke Csilla, aki emlékezteti az RMDSZ-es honatyákat, hogy a hivatalos látogatásukat törvény szerint a fegyház nem fogja a család látogatásaiból leszámolni.

„Tudom, hogy a börtönben minden nap nagyon hosszú”

A Maszol érdeklődésére Fejér László Ödön kézdivásárhelyi RMDSZ-szenátor elmondta: jól ismeri Beke Istvánt és családját, és hisz az ártatlanságukban, ezért az RMDSZ képviseletében részt vett mindkét kézdivásárhelyi szimpátiatüntetésen, ott beszédet mondott, és aláírta a bebörtönzötteket támogató íveket. „Jó ügyvédeik vannak, akik minden lehetséges jogi eszközt meg fognak ragadni, hogy Romániában és a strasbourgi bíróságon is eljárást kezdeményeznek és Klaus Johannis államfőhöz fordulnak mentelmi kéréssel”, mondta.

Hozzátette: a tusványosi szabadegyetemen tájékoztatta az ügyről Lomnici Zoltánt, az Emberi Méltóság Tanácsa (EMT) elnökét és Bajkai István fideszes országgyűlési képviselőt, akiket arra kért, tegyenek lépéseket Beke István és Szőcs Zoltán érdekében. A Beke családot pedig arra kéri, hogy keressék fel minden olyan konkrét kéréssel, amiről úgy gondolják, hogy ő tenni tud az ügy érdekében, magyarázta.

„Tudom, hogy a börtönben minden nap nagyon hosszú. Nem akartam tolakodni, de Beke Csilla felkérésére szeptemberben meg fogom látogatni a börtönben Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt. Megteszek mindent, amit lehet, hogy onnan kijöjjenek” – mondta Fejér László Ödön szenátor.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?