Közel kétszáz csendőrök elleni feljelentést iktattak a bukaresti tüntetést követően

Szerda reggelig 192 tüntető panaszát iktatták a bukaresti katonai ügyészségen, azt állították, hogy a csendőrök jogtalanul bántalmazták őket a román diaszpóra pénteki kormányellenes tüntetésén – közölte Ionel Corbu, a vádhatóság vezetője.

A katonai ügyészség megkapta a csendőrség bevetési naplóját, amiből arra lehet következtetni, hogy 160 csendőr vett részt a tömegoszlatásban. Egyelőre azonban sem a bukaresti prefektus (kormánymegbízott) tömegoszlatást elrendelő parancsának átiratát, sem a csendőrség által használt könnygáz vegyi összetételének leírását nem kapták meg – részletezte Corbu.

A csendőrség szerdán közleményben cáfolta, hogy „vegyi támadást” intézett volna a tüntetők ellen, ahogy azt az ellenzéki média állította.

„A különböző eszközökben (spray, nagy teljesítményű permetező, gránát) használt könnygázt a csendőrség kizárólag törvényes úton, engedélyezett gyártóktól szerzi be. Ezeket az anyagokat használja az európai rendfenntartó erők többsége” – szögezte le a román csendőrség.

Az állásfoglalásban arra reagáltak, hogy egyes ellenzéki médiumok következetesen a tüntetők elleni „gáztámadásként” emlegetik azt, hogy a csendőrség könnygáz-sprayt, illetve könnygáz-gránátokat vetett be a kormányellenes tüntetők megfékezésére. Az ellenzéki hírtelevíziókban megszólaltatott szakértők (mentőorvosok, vegyészek) aggasztónak minősítették, hogy egyes tüntetők a bénító hatású önvédelmi permetezők hatására emlékeztető tünetekkel, mások pedig most, öt nappal a gáz belélegzése után megjelenő újabb panaszokkal – égési sérülésekkel – jelentkeznek a sürgősségen.

A román diaszpóra pénteki kormányellenes megmozdulásán – a tömegben elvegyülő rendbontók sorozatos provokációira hivatkozva – a csendőrség könnygázt és vízágyút vetett be a sok tízezres tömeg „lecsillapítására”, majd erővel kiszorította a tüntetőket a térről. Az eseményeket élőben közvetítő hírtelevíziók felvételein az látszott, hogy egyes csendőrök válogatás nélkül ütöttek mindenkit, aki éppen az útjukba került: földön térdelő, kezüket felemelő, védtelen embereket bántalmaztak. A rendfenntartók másnap azt közölték: 450 ember, köztük 35 csendőr szorult helyszíni orvosi ellátásra, 70 embert, köztük 11 csendőrt kellett kórházba szállítani.

Kapcsolódók

Kimaradt?