Már 800 ezer aláírás összegyűlt az USR büntetőügyesek nélkül-kampányában

Eddig 800 000 aláírás gyűlt össze a Büntetőügyesek nélküli közéletet elnevezésű polgári kezdeményezés keretében, amellyel a cél alkotmányba foglalni, hogy bűnvádi perben jogerősen elítélt személyek ne tölthessenek be köztisztséget.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke, Dan Barna szerdán hangsúlyozta, ötszázezer aláírásra van szükség ahhoz, hogy polgári kezdeményezésként terjesszék a parlament elé az alkotmánymódosító tervezetet, de ennél sokkal több, 800.000 aláírást gyűjtöttek eddig, és a másik fontos feltételt is teljesítették, azaz 21 megyében sikerült meghaladniuk a húszezer aláírásos küszöböt.

Dan Barna hozzátette, augusztus végéig folytatják a kampányt, céljuk legalább 24-25 ezer aláírást gyűjteni minden megyében, hogy ha ezek ellenőrzése során érvénytelenítenek néhányat, akkor is legyen meg a szükséges számú kézjegy.

Az USR elnöke elmondta, néhány megyében adódtak problémáik, Tulceán és Aradon például a helyi önkormányzat leromboltatta az aláírásgyűjtők sátrát.

Az alkotmánymódosítás kezdeményezői a következő bekezdéssel egészítenék ki az alaptörvény 37. cikkét: „Nem választhatók meg a helyi közigazgatásba, képviselőházba, szenátusba és államelnöki tisztségbe olyan állampolgárok, akiket szándékosan elkövetett bűncselekmények miatt jogerősen szabadságvesztésre ítéltek, amíg valamilyen ok miatt az ítélet hatásai megszűnnek.”

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?