Leváltották a román csendőrfőkapitányt

Szerdától Ionuţ Cătălin Sindile ezredes vezeti ideiglenesen a Román Csendőrséget – közölte a belügyminisztérium. Sindile, aki eddig csendőrfőkapitány-helyettesi tisztséget töltött be, Sebastian Cucoşt váltja a csendőrség élén.

A 40 éves Ionuţ Cătălin Sindile 2000-ben diplomázott az Alexandru Ioan Cuza Rendőrakadémián, 18 éve dolgozik a Román Csendőrség kötelékében, és jelentős szakmai tapasztalattal bír, számos nemzetközi katonai misszión vett részt – hangsúlyozza közleményében a belügy.

Az elmúlt egy évben Sebastian Cucoş ezredes töltötte be az ügyvivő csendőrfőkapitányi tisztséget, második megbízatása kedden járt le. Carmen Dan a tisztségben való véglegesítését javasolta, ezt azonban a Legfelsőbb Védelmi Tanácsnak (CSAT) is jóvá kell hagynia.

Az Államelnöki Hivatal kedden közölte, a CSAT csak azt követően dönt Sebastian Cucoş csendőrfőkapitányi kinevezéséről, hogy az ügyészség kivizsgálja, jogszerűen lépett-e fel a csendőrség az augusztus 10-ei bukaresti tüntetésen.

A közleményben azt is hangsúlyozták, sem az államfőnek, sem a CSAT-nek nem tartozik a hatáskörébe a csendőrség ügyvivő vezetőjének kinevezése, erről a belügyminiszternek kell gondoskodnia.

Kapcsolódók

Kimaradt?