Ellenzéki összefogás jöhet Romániában?

Az egyetlen módszer, hogy az ellenzéki pártok egy hiteles alternatívát kínáljanak a Szociáldemokrata Párttal (PSD) szemben az, hogy tárgyalásokat kezdjenek egy PSD-ellenes politikai pólus kialakításáról – jelentette ki keddi sajtóértekezletén Eugen Tomac, a Népi Mozgalom Párt (PMP) elnöke.

„Hat hónapja próbálom megmagyarázni, hogy az egyetlen módszer, hogy az ellenzéki pártok egy hiteles alternatívát kínáljanak a Szociáldemokrata Párttal (PSD) szemben az, hogy tárgyalásokat kezdjenek egy PSD-ellenes politikai pólus kialakításáról. Sem a Nemzeti Liberális Párt (PNL) nem képes egyedül elég szavazatot gyűjteni, sem a többi párt nem elég erős egyelőre. A PSD kihasználta politikai ellenfelei hibáit és az ország 3 200 polgármesteri székéből csaknem 2 000-et megszerzett. Ezért szorgalmazzuk mi azt, hogy a polgármestereket két fordulóban válasszák. (...) Ha nem kezdünk párbeszédet egy PSD-elleni pólusról, megosztottak maradunk. Eddig erről semmilyen komoly tárgyalásra nem került sor (...), de már holnap el kell ezeket kezdeni” – fogalmazott a politikus.

Tomac szerint itt már nem az egyes pártok célkitűzései, hanem „Románia jövője” a tét, és a PMP készen áll a tárgyalások megkezdésére.

Mint ismert, hétfőn Klaus Johannis államfő felszólította az ellenzéki pártokat, hogy legyenek tekintettel az ország érdekeire, tegyék félre „büszkeségüket és kicsinyes érdekeiket”, és kezdjenek párbeszédbe.

(Címlapfotó forrása: Hotnews.ro)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?