Románia „akut társadalmi válságba jutott” – ellenzéki párbeszédet javasol Johannis

Johannis felszólította a szociáldemokratákat, hogy vegyék nagyon komolyan az utóbbi napok tüntetéseit. Az erőszak és a tüntetések brutális leverése elfogadhatatlan – nyilatkozta hétfőn Klaus Johannis államfő és hozzátette: a bűnösöknek a törvény előtt kell felelniük. A civil társadalomnak azt üzente, hogy ne hagyja magát elbátortalanítani, ugyanakkor hozzátette: felhívásával nem lázít, hanem felelős magatartásra buzdít.

„Az erőszak és a tüntetések brutális leverése semmilyen formában sem fogadható el. (...) A bűnösöket mielőbb azonosítani kell, és a törvény előtt kell felelniük" – hangsúlyozta Johannis. A Szociáldemokrata Pártnak (PSD) meg kell értenie, hogy kártékony a párt jelenlegi vezetése és a kormány – folytatta az államfő és felszólította a szociáldemokratákat, hogy vegyék komolyan az utóbbi napok tüntetéseit.

„Az emberek, ha semmibe veszik őket továbbra is lázadni fognak. A PSD-nek meg kell értenie, hogy kártékony a párt jelenlegi vezetése és a kormány, s ennek beláthatatlan következményei lesznek. Felszólítom a szociáldemokratákat, hogy vegyék nagyon komolyan az utóbbi napok tüntetéseit és értsék meg, hogy nem az emberek ellen, hanem az emberek érdekében kell kormányozniuk” – hangsúlyozta Johannis.

„Egy fordulóponthoz értünk, a román társadalom akut válságba jutott, amelyben arra kell koncentrálnunk, hogy megvédjük a polgári, európai értékeket, amelyben a vétkesek elnyerik büntetésüket, amelyben a politikai pártok nem bűnözői csoportokat, hanem a társadalmat képviselik, amelyben a normalitás a szabály és nem a kivétel. Hogyan jutottunk ide? Mert egy jogos tüntetés utcai erőszakba és agresszióba fulladt. Vajon nem azok akartak-e diverziót, indokolatlan álfeszültséget kelteni, akik térdre akarják kényszeríteni az igazságszolgáltatást és a korrupcióellenes harcot?” – vetette fel Johannis.

Klaus Johannis felszólította hétfőn az ellenzéki pártokat, hogy legyenek tekintettel az ország érdekeire, tegyék félre „büszkeségüket és kicsinyes érdekeiket”, és kezdjenek párbeszédbe.

„Egy felhívást szeretnék intézni az ellenzékhez. Az alternatíva nem magától jön! Csak kemény munkával, bölcs döntésekkel lehet az emberek bizalmát megnyerni. Az ellenzéken is múlik (...) az ország stabilitása. Kétségtelen, hogy egy átfogó párbeszédre van szükség az összes ellenzéki erő között! A felelős politikusok felül tudnak kerekedni büszkeségükön és kicsinyes érdekeiken, és mindenek fölé tudják helyezni az ország érdekeit, márpedig a románok érdeke az, hogy gátat vessenek a jelenlegi hatalom visszaéléseinek. Az ellenzéki erők összefogásával megvalósítható a románok által áhított alternatíva” – hangsúlyozta Johannis, és hozzátette „bármekkora is lesz a nyomás a PSD részéről", ő továbbra is a jogállam megerősítéséért fog küzdeni.



„Államfőként egy erős jogállamért fogok küzdeni, ahol erős intézmények vannak, de ezek alkalmazzák a törvényt, védik az állampolgárokat és ezek jogait” – szögezte le Johannis.

„Egy felhívást szeretnék intézni a civil társadalomhoz. Ne csüggedjetek, ne hagyjátok magatokat elbátortalanítani, mert minden jóra fordulhat, de ehhez valamennyiünk erőfeszítésére szükség van. Fontos, hogy a civil társadalom éber legyen, hisz mérhetetlen hozzájárulása volt az elmúlt évtizedekben a román demokrácia alakításához" – fejtette ki az államfő. 

Kapcsolódók

Kimaradt?