​A PSD szerint Johannis viszályt szít

Klaus Johannis viszályt szít, aki megengedi magának, hogy az anarchikus, PSD- és kormányellenes tüntetéseket bátorítsa – állapítja meg a Szociáldemokrata Párt (PSD) hétfői közleménye, amely azt kéri az államfőtől, hogy „felelősségteljes magatartást tanúsítson, és úgy viselkedjék, mint a románok elnöke, és járuljon hozzá a demokratikus jogok és szabadságok megerősítéséhez”.

„Klaus Werner Johannis államfő a legfőbb felelős a társadalomban kialakult helyzetért. Utolsó nyilatkozataiból látszik, (...) hogy Johannis nem akart, vagy nem tudott minden román állampolgár elnöke lenni, az intézményes közvetítő, az alkotmány által előírt semleges fél. Ellenkezőleg, ahelyett, hogy ő lenne, aki egyesít, ő az, aki viszályt szít” – írja a dokumentum.

A szociáldemokraták szerint Iohannis „megengedte magának, hogy az anarchikus, PSD- és kormányellenes tüntetéseket bátorítsa”, és így jutottunk a „szervező és engedélyek nélküli” augusztus 10-ei erőszakos tüntetésekhez. (...) Mindez nagyon is emlékeztet azokra az eseményekre, amelyek a Ponta-kormány lemondását, és az „ő kormányának” beiktatását megelőzte. 

A PSD véleménye szerint „egy törvénytelen tüntetés kapcsán, ahol gyújtogattak, indokolatlanul megtámadták a rendfenntartó erőket azzal a céllal, hogy elfoglalják a kormány épületét, Iohannis az alkotmányos rend védelme helyett, az agresszorok cinkosa és támogatója lett”, aki aláássa az állam védelmezőinek hatalmát és tekintélyét, aki „konfliktusokat tart fenn és széthúzást szít” és ezzel súlyosan eltér alkotmányos feladatától.

„A PSD azt kéri Klaus Johannis államfőtől, hogy felelősségteljes magatartást tanúsítson, és úgy viselkedjék, mint s románok elnöke, és járuljon hozzá a demokratikus jogok és szabadságokmegerősítéséhez” – írja a közlemény.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?