FRISSÍTVE - Tízezren tüntettek vasárnap este a kormány ellen Bukarestben

Újabb kormányellenes tüntetések zajlanak Bukarestben és az ország más városaiban. FRISSÍTÉS: Hozzávetőlegesen tízezren tüntettek vasárnap este Bukarestben. 

A fővárosi Victoriei téren több mint kétezren voltak 20 óra körül, a tüntetők között sok a kisgyermekes szülő. 

Az egyik demonstráló egy fehér óriászászlót lenget, rajta az ország térképével és az 1989. december felirattal. Mások román, EU-s, NATO-, amerikai brit vagy kanadai zászlót vittek magukkal, és dobokkal, vuvuzelákkal is fel vannak szerelkezve. Többek között azt skandálják, hogy „PSD, a vörös pestis”, „Mondjatok le!”, „Tolvajok!”.

Egyeseknél táblák vannak, ilyen felirattal: „Szégyelld magad, Román Csendőrség!”, „A korrupció öl”, „Erőszak nélkül!”, „Előre hozott választásokat!”. A Victoria tér körül csendőrök, rendőrök és rohammentősök vannak. 

Kormányellenes tüntetések zajlanak az ország több más városában is. Nagyszebenben több mint ezren, Kolozsváron, Iaşi-ban és Brassóban több százan vonultak utcára vasárnap este. 

FRISSÍTÉS: Hozzávetőlegesen tízezren tüntettek vasárnap este 10 órakor a bukaresti Victoriei téren, a kormány lemondását követelve.

Minden korosztály képviseltette magát a demonstrálók soraiban. A téren összegyűlt tömeg 21 órakor a telefonok felgyújtott lámpája mellett elénekelte a román himnuszt. A tüntetők kormány- és PSD-ellenes jelszavakat skandálnak.

A Victoriei tér körül csendőrök, rendőrök és rohammentősök voltak. A demonstráció békés hangulatban zajlott, 22 óra után a tüntetők egy része elindult a parlament felé. Körülbelül egy órával később visszatértek a tüntetők a Victoriei térre.

Egy adott pillanatban a tüntetők hórába fogódzkodtak össze. Éjfél előtt néhány perccel körülbelül 400-an voltak még a Victoriei téren.

A csendőrség közölte, hogy egy „gyanús viselkedésű” férfit, aki részt vehetett a pénteki erőszakos cselekményekben, kiemeltek a tömegből, és bekísértek a rendőrségre.

Kapcsolódók

Kimaradt?