Dragnea: remélem, békés tüntetést tartanak a diaszpóra képviselői

A diaszpóra által szervezett pénteki tüntetés politikai jellegű - nyilatkozta Liviu Dragnea csütörtök este a Realitatea tévé műsorában.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke reményét fejezte ki, hogy a tiltakozó akció békés körülmények között zajlik majd. "Ez egy politikai tüntetés, Orban azt mondta, részt vesz, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) részt vesz, Cioloş részt vesz - már a szervező sem vállalja fel" - mondta Dragnea.

A Szociáldemokrata Párt elnöke reményét fejezte ki, hogy a tiltakozó akció békés körülmények között zajlik majd. Dragnea szerint a rendfenntartó erők felkészültek az akcióra.

Viorica Dăncilă miniszterelnök beszámolt neki, hogy Klaus Johannis államfő emelt hangon kifogásolta, hogy a költségvetés kiigazításkor pénzt vontak meg az elnöki hivataltól - nyilatkozta Dragnea.

A PSD elnöke hozzátette, hogy az elnöki hivatal rendelkezésére állnak a kötelezettségvállalási előirányzatok. A PSD elnöke szerint nem felel meg a valóságnak, hogy az államelnöki hivatal munkáját akadályoznák a költségvetés megvonások, hisz bármikor igénybe veheti a kötelezettségvállalási előirányzatokat, amelyeket a pénzügyminisztérium automatikusan fedez.

Dragnea hazugságnak nevezte az elnöki szóvivő nyilatkozatát, hisz közvetlen a Mădălina Dobrovolschi sajtóértekezlete után, "néhány óra alatt huszonvalamennyi millió lejre töltöttek fel számlát az informatikai rendszerbe". Úgy vélte: ez az eljárás "kérdéseket vet fel" és le kell ellenőrizni, hogy törvényesen jártak-e el.

Johannis erőszakkal váltaná le a kormányt

"Johannisnak az jelenti a normalitást, ami minden jóérzésű embernek az ellentétét jelenti. Johannis államfőnek az jelenti a normalitást, hogy erőszakkal váltsa le ezt a kormányt és bontsa fel a kormánykoalíciót. Én meg vagyok győződve, (...) hogy a cotroceni-i laborokban, ahol minden tüntetést és akciót kitalálnak, és ahonnan a párhuzamos államnak is adják a parancsokat, (...) valami nagyon súlyos dologra készülnek, hogy megdöntsék ezt a kormányt" - mondta Dragnea.

A PSD elnöke szerint az országban beindultak a változások, megváltoztak a törvények, fejlődik a gazdaság, jövőtől hatalmas beruházások indulnak, s ez rádöbbentette Iohannist, hogy nem tudja megnyerni a jövő évi államelnök-választásokat

Év végéig elfogadjuk a nyugdíjtörvényt

A nyugdíjtörvényt szeptemberben benyújtják a parlamentbe, hogy év végéig el lehessen fogadni, és 2019. január 1-jétől megkezdődhessen a nyugdíjak újraszámolása - nyilatkozta Dragnea.

"Nyomulnunk kell a parlamentben a nyugdíjtörvénnyel, mert számolnunk kell azzal, hogy az államfő és az ellenzék ellenállást fog tanúsítani. Még nem volt egy jó törvény, amit nem próbáltak volna blokkolni, vagy késleltetni. (...) Mindenképpen azt szeretnénk, hogy a törvényt elfogadjuk év végéig, hogy január elsejétől elkezdődhessen a nyugdíjak újraszámolása. (...) Valószínű, hogy az Országos Nyugdíjpénztár még alkalmaz 1.000-1.500 embert, hisz óriási munka több millió nyugdíj újraszámolása" - mondta Dragnea.

A PSD elnöke elmondta: az új nyugdíjtörvény tervezetét, amelyről egyeztetett Călin Popescu-Tăriceanuval, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) elnökével is, csütörtökön közvitára bocsátották a munkaügyi minisztérium honlapján

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?