Johannis: Románia kedvezőtlen helyzetben van

Románia "kedvezőtlen" helyzetben van - jelentette ki szombaton, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) országos tanácsán Klaus Johannis államfő.

Johannis hozzátette: tisztségéből kifolyóan egyáltalán nincs kedvére, hogy ezt kell mondania. "A helyzet kedvezőtlen. Egyáltalán nincs kedvemre, hogy ezt kell mondanom, mert Románia államfője vagyok" - mondta Johannis és hozzátette: reméli, hogy a liberálisok segítségével az ország a helyes útra tér. 

Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke és "cinkostársai" arra próbálják használni a hatalmat, hogy megmeneküljenek az igazságszolgáltatás elől - jelentette ki Johannis. "Az utóbbi időben készült közvélemény-kutatások 80 százaléka azt mutatja, hogy a román állampolgárok szerint az ország rossz irányban megy. Ez önmagában is erős jelzés olyan körülmények között, hogy a PSD egy felmenő ágban lévő gazdaságot vett át, egy olyan Romániát, (...) amelyet egyre nagyobb tisztelet övezett az európai és euroatlanti struktúrákban. Mi történt? Mi változott meg? Hová tűnt a nemzetközi partnereink bizalma (...), optimizmusa?" – tette fel a kérdést Johannis.

Az államfő szerint a magyarázat egyszerű. "Egy politikus, név szerint Dragnea, néhány cinkostársával együtt megszerezte a hatalmat a PSD-n belül, és ezt saját érdekében próbálja használni, hogy megmeneküljön az igazságszolgáltatás elől. Nem érdekli őket sem az ország, sem a gazdaság, sem a románok, s mit szóljunk akkor a Romániáról Európában és a világban kialakult képről. Csak az érdekli őket, hogy megszabaduljanak a büntetőeljárásoktól. Ilyen még nem volt Romániában. Ilyen nem fordulhat elő egy demokratikus európai országban."

A liberálisokra bízná az országot

A liberális pártnak vissza kell állítania a normalitást Romániában - jelentette ki ugyanakkor az államfő. "Ez az irreális vezetési stílus nem folytatódhat tovább. Egy racionális alternatívára van szükség, mindent meg kell tenniük azért, hogy visszaállítsák a normalitást Romániában. Ehhez arra van szükség, hogy a PNL egy erős, egységes párt legyen. Képesek erre! Legyenek határozottak! Állítsanak össze egy szolid, erős és komoly politikai programot. Legyenek egységesek és erősek (...), menjenek ki az emberek közé és győzzék meg őket, hogy van gazdasági elképzelésük, hogy valós reformot vezetnek be a közigazgatásban, hogy igazságos és pártatlan igazságszolgáltatást akarnak, hogy tudják, miként kell vezetni egy országot. Ne várjanak a választási kampányra" - mondta Johannis.

Inkább szomorú, mint vicces

Ez egy "irreális kormány", a kialakult helyzet "vicces lenne, ha nem volna szomorú" - jelentette ki Johannis. "Csak az utolsót mesélem el, végtelen sorozat van... Volt egy kis beszélgetésünk a kormányfővel, amitől azt kell hinnem, hogy egy irreális kormányunk van. Ha nem volna szomorú, vicces lenne, de szomorú. (...) A miniszterelnök asszony közzétett a Hivatalos Közlönyben egy határozatot, amelyben kinevezett egy ügyvivő miniszterelnököt. Ez meglepő, mert én úgy tudtam, hogy ez az én sajátos jogom. És megóvtam az alkotmánybíróságon ezt az indítványt. Ez egy alkotmányos természetű jogi konfliktus". Az államfő kifejtette: Viorica Dăncilă azt követően hívta fel őt telefonon és közölte, hogy szabadságra megy, hogy ő már benyújtotta az óvást az alkotmánybíróságra.

"Miután benyújtottam a keresetet az alkotmánybíróságra, felhívott a kormányfő, hogy közölje, hogy megy szabadságra, és hogy minden a legnagyobb rendben van. (...) Felhívtam a figyelmét, hogy nincs rendben, és amit tett, az alkotmányos jellegű jogi konfliktus alapját képezi. És tudják, mint válaszolt? Hogy nem tudott róla, hogy megjelent a rendelet. Már elnézést, ennél irreálisabban nem történhetnének a dolgok. Ez az irreális, irracionális vezetési stílus nem mehet tovább" - szögezte le Johannis.

Kapcsolódók

Kimaradt?