FRISSÍTVE - Tönkretette Klaus Johannis államfő Viorica Dăncilă pihenőszabadságát

FRISSÍTVE: Az alkotmánybíróságnál emelt panaszt a Klaus Johannis államfő pénteken Viorica Dăncilă miniszterelnök ellen, amiért önhatalmúlag Paul Stănescu miniszterelnök-helyettesre bízta a kormány vezetését a jövő héten esedékes egyhetes szabadsága idejére.

Az alkotmánybírósághoz fordult Klaus Johannis pénteken, kérve a taláros testületet az elnöki hivatal és a miniszterelnök között kialakult alkotmányos természetű jogi konfliktus megállapítására. Az államfő szerint alkotmányos természetű jogi konfliktus állt elő akkor, amikor Viorica Dăncilă kormányfő nem értesítette őt, hogy szabadságra megy, illetve arról sem, hogy pihenőnapjai idejére a kormány egy másik tagját bízta meg a miniszterelnöki feladatok ellátásával.

Az államelnöki indoklás szerint a Viorica Dăncilă által aláírt 2018/247-es határozatban az áll, hogy augusztus 6-a és 13-a között Paul Stănescu kormányfőhelyettes, regionális fejlesztési és közigazgatási miniszter látja el a kormány operatív vezetésével járó feladatokat.

„Azáltal, hogy Románia miniszterelnöke elmulasztotta Románia államelnökének tudomására hozni, hogy 2018. augusztus 6-a és 13-a között képtelen eleget tenni feladatainak, és a 2018/247-es határozat révén a kormány egy másik tagját nevezte ki, hogy ideiglenes jelleggel ellássa a miniszterelnöki teendőket, a két hatóság között alkotmányos természetű jogi konfliktus keletkezett” - olvasható az elnök beadványában.

Ezzel Románia miniszterelnöke több ponton megsértette az alkotmányt - érvel az államfő. Johannis hozzáteszi, a miniszterelnök szerepe és hatáskörének sajátossága éppen az, hogy állandóan és megszakítás nélkül ellátja a funkciójával járó feladatokat, még a szabadsága ideje alatt is. Ha pedig valami miatt olyan helyzet adódik, amely képtelenné teszi a feladat betöltésére, akkor a miniszterelnök-helyettes kinevezésére vonatkozó alkotmányos előírások lépnek hatályba - szögezi le az államfő.

FRISSÍTÉS: Tiszteletben fogja tartani az alkotmánybíróság döntését - reagált Paul Stănescu kormányfőhelyettes az államfő beadványára. "Ez az elnök döntése. Természetesen a miniszterelnök asszony is és én is tiszteletben fogjuk tartani az alkotmánybíróság döntését. (...) Azt hiszem, az alkotmánybíróság mielőbb választ fog adni, és mindannyian tiszteletben fogjuk tartani a döntését" - mondta a kormányfőhelyettes. 

Cikkünk frissül

Kapcsolódók

Kimaradt?